Corona

Malariamedicijn werkt niet tegen coronavirus en is ook nog eens gevaarlijk

De Amerikaanse president Donald Trump maakte begin van de week, tijdens een persconferentie bekend, dat hij hydroxychloroquine neemt tegen het coronavirus. Beeld AFP

De medicijnen tegen malaria hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De medicijnen, die respectievelijk worden gebruikt tegen malaria en reuma, kwamen in het nieuws nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei hydroxychloroquine te nemen ter voorkoming van het coronavirus. Die uitspraak leidde tot veel kritiek van doktoren en wetenschappers.

In het gezaghebbende The Lancet zeggen onderzoekers dat de middelen geen effect hebben op Covid-19-patiënten. Deze medicijnen vormen eerder een gevaar voor de gezondheid van mensen. Zo kan hydroxychloroquine bijwerkingen zoals hartritmestoornissen veroorzaken. Het sterfterisico is ook groter bij gebruik van het medicijn.

Onderzoek op zes continenten

De wetenschappers onderzochten ongeveer 100.000 coronapatiënten in 671 ziekenhuizen op zes continenten. Die verdeelden ze in vijf groepen: patiënten die met hydroxychloroquine zijn behandeld, zieken die chloroquine kregen toegediend en vervolgens twee groepen die de middelen binnenkregen in combinatie met antibiotica. Ook werden patiënten onderzocht die geen van de medicijnen toegediend kregen.

Het sterftepercentage van de groep die niets gebruikte lag op 9 procent. Van de groepen die hydroxychloroquine of chloroquine kregen, stierven respectievelijk 18 en 16,4 procent. Dat percentage lag nog hoger bij coronapatiënten die de medicijnen kregen in combinatie met antibiotica. De onderzoekers stellen dat mensen die hydroxychloroquine en chloroquine gebruiken 45 procent meer kans hebben om dood te gaan dan als zij de middelen niet innemen.

Massaal aangeschaft

Na de omstreden uitspraken van Donald Trump begonnen enkele landen massaal met de aanschaf van hydroxychloroquine, waaronder Groot-Brittannië. Dat land bestelde voor omgerekend 40 miljoen euro aan het medicijn.

Eerder gaf de Braziliaanse president Jair Bolsonaro ook hoog op over deze anti-malaria-middelen in de strijd tegen corona. Afgelopen donderdag kwam hij erop terug. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) liet al weten dat er geen enkel bewijs is dat het medicijn werkt tegen het coronavirus. Wel was al duidelijk dat het risico’s met zich meebrengt. 

Lees ook:

Dat Trump in chloroquine ging geloven, had met wetenschap niets te maken.

Met twijfelachtig onderzoek wisten twee dokters en een tv-zender chloroquine boven aan het boodschappenlijstje van wereldleiders te krijgen. Het zou Covid-19 genezen. Een wereldwijde run is het gevolg. Maar Nederlandse en Zweedse artsen zien er geen wondermiddel in. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden