Malaria op Zanzibar daalt spectaculair

Het aantal malariadoden is sinds 2004 wereldwijd bijna gehalveerd. Beeld thinkstock

In nauwelijks acht jaar tijd is het aantal malariagevallen op Zanzibar spectaculair gedaald. Het Afrikaanse eiland wil de ziekte tegen 2017 helemaal uitroeien. Of dat zal lukken, is volgens wetenschappers maar de vraag.

In Zanzibar, een eiland voor de Afrikaanse oostkust, werd in 2005 nog bij 40 procent van de bevolking malaria vastgesteld. Vorig jaar is het eiland erin geslaagd dat cijfer onder de 1 procent te brengen.

Dat is vooral te danken aan de gratis verspreiding van muskietennetten die met insecticiden zijn behandeld, waar vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen baat bij hebben. Maar ook het gebruik van sprays in bijna alle huizen, sensibiliseringscampagnes en een snellere diagnosis die een snellere behandeling mogelijk maakt, hebben geholpen het aantal terug te dringen.

Vooruitgang ernstig bedreigd
Het eiland, met één miljoen inwoners, wil dat de ziekte tegen 2017 helemaal verdwenen is. Of dat zal lukken is maar de vraag. Muggen die malaria overdragen worden steeds resistenter tegen pyrethroïden, de insecticiden die gebruikt worden op muskietennetten.

Vorig jaar plaatsten wetenschappers al heel wat vraagtekens bij de duurzaamheid van de vooruitgang die Zanzibar heeft geboekt in de strijd tegen malaria. Die vooruitgang "wordt ernstig bedreigd door de resistentie tegen pyrethroïden en de kortdurende effectiviteit van LLIN's," zeggen zij. LLIN's, een afkorting van long-lasting insecticide treated nets, zijn netten die meerdere jaren bruikbaar zouden moeten zijn zonder opnieuw behandeld te moeten worden.

De conclusie van het onderzoek is weinig hoopgevend: "Zelfs in plaatsen die relatief veel middelen hebben en logistiek relatief beheersbaar zijn, zoals Zanzibar, zal de uitroeiing van malaria moeilijk worden met de huidige beheersmaatregelen."

Aantal doden bijna gehalveerd
Wereldwijd raken elk jaar meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Afrika lopen mensen de meeste besmettingen op.

Het aantal malariadoden is sinds 2002 bijna gehalveerd, blijkt uit de laatste editie van het World Malaria Report. Vorig jaar veroorzaakte malaria naar schatting 627.000 doden, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar.

Het Wereldfonds voor Aids-, Tuberculose- en Malariabestrijding is momenteel de belangrijkste financier van de strijd tegen malaria. Twee vorige pogingen in de jaren '60 en '70 om de ziekte op Zanzibar uit te roeien, mislukten omdat er te weinig geld was. Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden