Malaise effectenmarkten houdt aan

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op de grote aandelenmarkten in Europa moesten dinsdag opnieuw tegen roodgekleurde koersenschermen aankijken. De verslechterende huizenmarkt in de Verenigde Staten bleef als een donkere wolk boven de markt hangen.

Toch werd een deel van de verliezen aan het einde van de handel ingelopen. Vooral de financiële waarden zaten in de hoek waar de grote klappen werden uitgedeeld, net als maandag. Een tegenvallend Amerikaans macrocijfer, de detailhandelsverkopen over februari, hielp ook niet mee. De verkopen stegen minder hard dan verwacht. Mede daardoor ging Wall Street negatief van start.

In het laatste handelsuur verloor de AEX-index 1,34 punt, ofwel 0,4 procent. Daarmee stond de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam op 488,20 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, zakte 0,4 procent tot 691,49 punten. De CAC-40 in Parijs, de FTSE-index in Londen en de DAX in Frankfurt verloren alle drie 0,3 procent.

'Angst'

,,Er is behoorlijk wat angst in de markt'', zei Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers. ,,Wat ons betreft hangen er dusdanige wolken aan de horizon dat er wel eens een nieuwe daling kan aankomen.'' Hij doelde daarmee onder meer op de verslechterende Amerikaanse huizenmarkt. Daar kwam dinsdag nog eens een somber bericht overheen van de Amerikaanse hypotheekbank New Century Financial. Naast grote financiële problemen, stapelen ook de juridische zorgen zich op voor het concern.

De stijgers op de lijst van hoofdfondsen waren dinsdag duidelijk in de minderheid. Het chemieconcern Akzo Nobel ging aan kop met een winst van 1,8 procent, na maandag al bijna 16 procent omhoog geschoten te zijn. Beleggers doken toen op het aandeel op het nieuws van de onverwachte verkoop van de dochteronderneming Organon. Dinsdag kon Akzo profiteren van verschillende koopaanbevelingen van zakenbanken.

Overname door Akzo niet ondenkbaar

In Londen klom Akzo's branchegenoot Imperial Chemical Industries (ICI) 1 procent tot het hoogste niveau in zeven jaar tijd. Beleggers speculeren al geruime tijd op een overname van het concern door Akzo Nobel. Gezien de opbrengst uit de verkoop van Organon van 11 miljard euro is een miljardenovername niet ondenkbaar.

De daling van de AEX werd vooral veroorzaakt door de zwaarwegende financiële concerns ING en Fortis, die rond de 1,5 procent goedkoper werden.

Univar opvallende stijging

Univar, een distributeur van chemische producten, maakte een opvallende stijging van 4,3 procent, goed voor de eerste plaats in de MidKap. Rabo Securities heeft zich in een rapport positief uitgelaten over het bedrijf na de maandag aangekondigde overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Chemcentral voor ongeveer 600 miljoen dollar.

Ook het tankopslagbedrijf Vopak (plus 1,8 procent) deed het goed bij de middelgrote fondsen. Zakenbank UBS heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel te kopen. De toeleverancier aan de chipindustrie ASMI (min 2,3 procent) was aan de onderkant van de MidKap terug te vinden, zonder duidelijke reden. Ook het uitzendconcern USG en het vastgoedfonds Corio verloren meer dan 2 procent.

Cadburry schiet omhoog

Op de Londense beurs viel SABMiller op met een 3,2 procent lagere aandelenkoers. De aanleiding voor de koersval was het nieuws dat Amstel-bier niet langer gebrouwen wordt door SABMiller in Zuid-Afrika. Heineken, de eigenaar van Amstel, gaat een eigen brouwerij in het land neerzetten. Aandelen Heineken noteerden 0,4 procent lager.

Het aandeel Cadburry Schweppes schoot in Londen 10,3 procent omhoog. De Britse producent van snoepgoed en frisdrank maakte dinsdag bekend dat de Amerikaanse miljardair Nelson Peltz een belang in de onderneming heeft opgebouwd van 3 procent.

De euro liep op tot 1,3200 dollar van 1,3180 dollar bij het slot van de handel van de Europese beurzen maandag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden