Makkelijke zege op het NK is voor judoka Guusje Steenhuis het begin van de verwerking

Judoka Guusje Steenhuis in actie tegen Daphne Van Osch.Beeld Patrick Post

Gezellig keuvelend zit Guusje Steenhuis op een stoeltje, tussen haar concurrenten in. Het is vlak voor de huldiging, en Steenhuis krijgt de gouden medaille als Nederlands Kampioen. Ze is relaxed, juicht, maar het is toch een medaille die een teleurstellend WK niet verbloemt.

Voor Steenhuis was het NK, dit weekend in Almere, een tussendoortje, met vooral als doel weer eens wat partijen te winnen. Zeker na de deceptie op het WK in Boedapest vorige maand. Dat was haar grote doel van dit jaar. Als nummer één van de wereld en zilveren medaillewinnares op het EK eerder dit jaar was zij zeker medaillekandidaat.

Maar al na één partij was het voorbij, toen ze in de verlenging tegen de Italiaanse Assunta Galeone een strafje kreeg voor passiviteit. Huilend stond ze daarna de pers te woord. Zo’n snelle nederlaag had ze niet verwacht.

Moeilijke dagen

Bondscoach Maarten Arens wilde in Almere geen vragen beantwoorden over het WK, waar Nederland geen enkele medaille behaalde (“Ik ben hier voor het EK. We zijn druk bezig met evalueren”). Steenhuis wel. Een vakantie had ze niet verdiend, vond ze zelf. Dus stond ze na ‘drie heel moeilijke dagen’ weer in het krachthonk op Papendal.

Steenhuis, 24 jaar, is een van de judoka’s die wel de stap maakten om daar fulltime te trainen. Ze is van mening dat ze alleen daar de beste van de wereld kan worden. 

Dat was wennen, en het ging ook ‘moeizaam’, vertelt ze. Haar trainingsgroep was minder op niveau dan ze gewend was. Maar omdat ze in wedstrijden nog steeds presteerde, werd ze ‘te comfortabel’. Pushte zichzelf minder dan nodig was. En dat leidde tot een slecht WK-resultaat.

Harde reset

Maar af en toe is het goed eens diep te vallen, zegt ze zelf. Het geeft haar de kans nieuwe afspraken met zichzelf te maken. Een harde reset, noemt ze dat. Zo gaat ze weer tegen sterkere jongens trainen en bouwt ze meer conditieprikkels in.

Naast de tatami wil ze weer de sfeer opbouwen. Ze was een van de weinige meiden op Papendal, maar nu komen er steeds meer bij. “Wij moeten de groep gaan trekken.”

Belangrijk voor Steenhuis is bovenal dat ze wedstrijdritme heeft. Daarom deed ze weer eens mee met het Nederlands Kampioenschap, in een niet helemaal gevuld topsportcentrum in Almere. Wel in een andere gewichtsklasse, die boven de 78 kilo. Na het WK had ze niet veel zin om nu extra op haar gewicht te letten. 

Heel moeilijk had Steenhuis het evengoed niet. Omdat er weinig deelneemsters waren, judoode ze in plaats van een knock-out in een poule van vier. Twee van haar drie wedstrijden waren al na vijftig seconden beslist. Beide keren hield ze haar tegenstanders in een houdgreep. Ook haar derde partij besliste ze voortijdig. “Dit was wel lekker. En ik heb ook wat betekend voor het Nederlandse judo.”

Want dat wil bondscoach Maarten Arens wel kwijt: “We hebben als doel om elk jaar de toppers hier te hebben. Dat wil judoënd Nederland toch zien.”

Het conflict met Juul Franssen duurt voort

Aan het slepende conflict tussen de judobond en Juul Franssen lijkt een einde te komen. Zowel de bond als de judoka meldden dit weekend dat een oplossing nabij is. Binnen twee weken moet duidelijkheid komen.

Franssen leefde in onmin met de bond omdat zij niet op Papendal wilde komen trainen. De rechter gaf haar in mei gelijk. Wel werd Franssen nog buiten de WK-selectie gehouden. Bondscoach Arens wilde er in Almere niets over kwijt. Steenhuis is wel blij: “Ik hoorde dat ze na het EK komt trainen. Heel leuk, ik heb driekwart jaar met haar gewoond. Je mist die meid wel.”

Mogelijk kan Franssen binnenkort al haar rentree maken. In Den Haag, bij de Grand Prix in november.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden