’Makkelijke manier om geld te verdienen’

Wojciech is een 24-jarige dakloze man in de Poolse hoofdstad Warschau. Hij heeft twee kinderen, maar hij leeft op straat en is vervreemd van zijn jonge gezin. Hij heeft chronische bronchitis. Wojciech legt uit hoe hij betrokken raakte bij een medisch onderzoek naar een griepvaccin.

„Vorig jaar stond ik buiten bij een hulpinstantie die dagelijks een gratis maaltijd verstrekt – het is niet geweldig, maar het is warm en het is in ieder geval iets. Op een dag stond ik buiten, te wachten tot de zaak zou openen, toen er drie mannen kwamen aanlopen die begonnen te praten met de mensen die stonden te wachten. Zij vertelden ons dat we 50 zloty (ongeveer 13 euro) contant zouden krijgen als we twee injecties wilden nemen van een nieuw griepvaccin dat een medisch bedrijf hier in Polen aan het testen was.”

„Heel wat van de jongens waren geïnteresseerd in dit aanbod, 50 zloty is een hoop geld, nietwaar? Op de dag van de proef moest ik naar een privékliniek buiten Warschau gaan en een contract tekenen. Ik begreep het niet echt, het was ongeveer 50 pagina’s lang en het taalgebruik was moeilijk. Ik stelde een paar vragen aan de mensen die bij de proeven betrokken waren, maar zij zeiden dat het te veel tijd zou kosten om alles uit te leggen. Zij vertelden me dat er geen bijverschijnselen zouden zijn. Ik heb ze niet verteld over mijn bronchitis en zij hebben er niet naar gevraagd.”

„Dus ik kreeg de twee vaccinaties en ik kreeg mijn geld. Ik heb geen idee wat de naam van het middel was en heb ook geen idee of het nu beschikbaar is in Polen. Het enige wat mij interesseert is makkelijk aan geld te komen. Ik deed wat ik moest doen en kreeg betaald. Ik heb die drie mannen later weer gezien en zij gaven mij de kans nog eens tegen betaling mee te doen aan een proef.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden