Makkelijke leningen en dure hobby’s

Twee maanden lang ging Trouw-verslaggever Rob Pietersen op pad met hulpverleenster Fatimazohra Hadjar. Met haar onderzocht hij de achtergronden van probleemgezinnen in Amsterdam Slotervaart.

Rob Pietersen

’Wij hebben keihard moeten werken voor elke gulden. Waarom krijgen jongeren hier zo makkelijk leningen van 1000 of soms 3000 euro?”

Welkom bij de buurtvaders van Slotervaart, die zojuist beleefd hebben geluisterd naar medewerkers van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) die vertelden over het Jongerenloket, waar jongeren zich kunnen melden voor stageplekken of leer-werktrajecten.

Het vragenrondje is begonnen, de luisteraars van net hebben heel veel te vertellen. „Het is een lieve vader, een aardige man. Maar er zit zoveel woede in hem. Veel van zijn zonen zijn een akelig strafblad aan het opbouwen”, fluistert een andere bezoeker over de man die over de leningen is begonnen.

De buurtvaders van stichting Al Mawadda (Arabisch voor vriendschap) nodigen voor elke maandagse bijeenkomst gastsprekers uit. Onlangs ging het een maand lang over verslaving. Na de serie meldden acht vaders zich met hun verslaafde zoon of dochter bij de hulpverlening. „Marokkaanse families signaleren problemen niet. Wij zijn altijd te laat met aan de bel trekken, doen dat pas als het echt crisis is. Door deze thema-avonden proberen we daar verandering in te brengen”, zegt Mohammed Ben Faddil, voorzitter van Al Mawadda.

De nieuwe serie gaat over de problemen van hun zonen, over hun mislukte schoolcarrières en vertroebelde toekomstperspectieven. En over schuldenlast. Van de Amsterdamse stadsdelen heeft Slotervaart het hoogste percentage langdurige minima (78 procent). Het aandeel minima met een schuld is de laatste jaren gestaag gestegen tot 21 procent van de minimahuishoudens.

Schulden hebben hun zonen bijna allemaal. Tegenover de makkelijke leningen, dure hobby’s (drank en drugs) en een oplopende betalingsachterstand van de ziektekostenpremie, staat vaak nul-komma-nul aan inkomsten.

„Deze vaders zijn als de dood voor deurwaarders”, zegt Fatimazohra Hadjar die gastspreekster is. Als vertrouwenspersoon voor de hardnekkigste hardekernjongeren van Slotervaart ziet zij van dichtbij de gevolgen van die angst. „Jongens worden uit huis gezet, of moeten op zoek naar een ander postadres omdat hun ouders niet nog eens een deurwaarder met politiebegeleiding bij de voordeur willen.”

„Wat moet je als de deurwaarder met een rechterlijke uitspraak wappert?”, vraagt een vader. „De politie, de deurwaarder, de rechter: dat zijn toch autoriteiten. Die moet je toch helpen?”, zegt een ander. „Al onze spulletjes werden opgeslagen in een container. Die moesten we in kort geding terugeisen. Je eigen spullen: dat is toch afschuwelijk?” vertelt vader 3.

„Ze kunnen gewoon hun huurcontract aan de deurwaarder laten zien en zeggen: ’hier wonen wij en deze spullen zijn van ons. Zelfs het matras waar onze zoon op slaapt is van ons. Dus hier valt niets te halen’”, weet Hadjar. „Zo kunnen ze desnoods het hele politiekorps wegsturen. Maar deze ouders zijn van huis uit bang voor autoriteiten. Ze kennen hun rechten niet en dan speelt er natuurlijk vaak nog een taalprobleem”, vult Ben Faddil aan.

„Wij krijgen bij het Jongerenloket soms jongens van 14, 15 jaar binnen. Van school gegooid, met schulden. Ze komen helemaal alleen, mét hun ellende. Ik wil jullie vragen de volgende keer mee te komen”, geeft teammanager Khalid Taoufik als afscheidsboodschap mee.

Ze zijn er vanavond, zoals elke thema-avond ruim vijftig man sterk. Ze hebben belangstelling, ze weten wat er speelt rond hun zonen en lopen niet overal voor weg, zoals hen vaak wordt verweten. Ze weten wat er van hen wordt verlangd, sommigen kunnen het echter niet meer opbrengen. „Deze vaders zijn door alle problemen daas. Ze weten het niet meer. Ze hebben zogenaamd geen hulpvraag. Maar wel heel, heel veel hulp nodig”, zegt de voorzitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden