Makke beren en apocriefe bijbelboeken

426Poepen als een makke beer heeft ettelijke lezers tot commentaar geïnspireerd. Aannemelijk lijkt de verklaring van beer als mannetjesvarken, zoals het ook voorkomt in de gewestelijke uitdrukking zo vet als een beer. Minder plausibel is de veronderstelling dat makke beer hier een vervorming is van Makkabeeër (lid van een Joodse dynastie waarvan heldendaden beschreven staan in apocriefe bijbelboeken, Makkabeeën genaamd). Eerder zal het omgekeerde gebeurd zijn en veranderden schertsende kenners van de apocriefen of de Joodse geschiedenis makke beer in Makkabeeër.

Eén lezer veronderstelt dat Makkabeeërs, gezien hun reputatie van fysieke kracht, in elk geval oorspronkelijk bedoeld waren in de uitdrukking (wie wil er) vechten met de makke beer (?). Hiertegen pleit dat vechten met zo'n beer bestaan heeft als kermisvermaak. Op internet zijn opnamen daarvan te vinden.

427Had in de kop 'Dit [te weten: een situatie in Bagdad] moet wel bloederig eindigen' niet 'bloedig' moeten staan?

Het is waar dat bloedig ('door bloedvergieten gekenmerkt, gewelddadig') in combinatie met gevecht e.d. gebruikelijker is dan bloederig (meestal 'met te veel bloed'). Maar woordenboeken redden de koppenmaker met de suggestie en de mededeling dat bloederig ook synoniem kan zijn met bloedig.

428 Gewaardeerd als cabareteske bijdrage is het stijlbloempje van vrijdag '... foto's waarop Hoover oraal bevredigd werd door zijn rechterhand [Clyde Tolson]'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden