Makers Mohammed-film in Egypte ter dood veroordeeld

Beelden uit de omstreden film Onschuld van moslims Beeld
Beelden uit de omstreden film Onschuld van moslims

Een rechtbank in Caïro heeft bij verstek zeven Egyptische koptische christenen ter dood veroordeeld vanwege de rol die ze zouden hebben gespeeld bij de productie van een film over de profeet Mohammed, die in september geweld veroorzaakte in diverse moslimlanden.

De veroordeelden zijn emigranten, ze wonen in westerse landen. Een van hen is de regisseur, die momenteel in een Amerikaanse gevangenis zit. De anderen zijn kopstukken binnen de koptische diaspora, onder wie de advocaat Maurice Sadik. Vanuit de VS voert hij op militante wijze een campagne voor zijn geloofsgenoten in zijn geboorteland.

De film kreeg in september wereldwijd bekendheid. Bij protesten die volgden kwamen in de Libische stad Benghazi vier Amerikaanse diplomaten om. Elders in de moslimwereld vielen tientallen doden.

De Egyptische doodvonnissen zijn nog niet formeel. Eerst moet de hoogste moefti (kenner van de sharia) zijn oordeel geven, wat doorgaans een formaliteit is. Gisteren zei de rechtbankpresident dat de papieren van de beklaagden waren doorgegeven aan de moefti, wat neerkomt op een doodvonnnis. Het definitieve oordeel zal de rechtbank uitspreken op 29 januari. Ze zal dan tevens de Amerikaanse predikant Terry Jones uit Florida berechten, omdat ook hij een rol zou hebben gespeeld bij de productie van de film.

Op de zitting vertoonde het openbaar ministerie een video van een koranverbranding door Terry Jones in 2010. Een aanklager noemde de beslissing van de rechtbank een overwinning voor 'de gezant van God' en voor de moslims in de gehele bewoonde wereld.

Het requisitoir had het over 'verziekte harten, dwalende breinen en verduisterde ogen'. Het noemde de beklaagden atheïsten, die zich beroepen op de verlichting maar in duisternis wandelen.

Critici spraken van een ineenstorting van de rechtsstaat. Ze legden een verband met de huidige machtsstrijd in Egypte. Een kopt wees op beledigingen van het christendom die onbestraft blijven. De nieuwe paus Tawadros had niet meteen commentaar.

De gewraakte film beschrijft Mohammed als een bloeddorstige wellusteling die zich door zijn jaloerse vrouwen met pantoffels laat afranselen. De maker bleek een in Californië levende koptische migrant te zijn, Nikola Basili Nikola. Hij was voorwaardelijk vrijgelaten, maar moest na de rellen over de film terug naar de cel, omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating zou hebben geschonden.

De acteurs, Amerikanen, beweerden niet te hebben begrepen dat de film tegen Mohammed was gericht. Hun zou zijn verteld dat de hoofdpersoon een stamhoofd was. De teksten zouden zijn gemanipuleerd door een voice over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden