Makelaars zien enorme stijging huizenverkoop

Het herstel op de Nederlandse huizenmarkt houdt aan. In het afgelopen kwartaal werden de meeste woningen verkocht sinds het begin van de crisis.

De huizenverkoop steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 41 procent in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Maar de verkopen blijven de komende tijd niet aantrekken met dergelijke cijfers, zei Ger Hukker, voorzitter van de makelaarsvereniging NVM. Dit snelle herstel is van tijdelijke aard.

Ook de verkoopprijzen namen voor het derde opeenvolgende kwartaal toe, tot gemiddeld 215.000 euro per verkochte woning. "Maar dat de laatste kwartalen zulke groeicijfers laten zien, komt vooral doordat ze worden afgezet tegen het lage niveau van een jaar eerder", zei Hukker.

Volgens de NVM hebben vijf factoren een positieve invloed op het herstel: het toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten, de lage rente, het gunstige prijsniveau en de stijgende huurprijzen. Hukker: "We zijn blij dat de markt weer in de lift zit. Maar de regionale verschillen zijn groot."

Gemiddelde verkoopprijs: euro229.161

¿Dure vrijstaande woningen in 't Gooi dalen met 5 procent in prijs. In Den Helder en op Texel daalden de huizenprijzen met 11 procent.

+Oververhitting in Amsterdam? Er wordt meer verkocht dan vóór de crisis. De markt is krap. De verkooptijd 58 dagen. De prijsstijging 10 procent. Ook Haarlem doet het prima.

OVERIJSSEL

Gemiddelde verkoopprijs: euro195.942

¿In de regio Hardenberg wisselen woningen weinig van eigenaar. De verkoopprijs steeg, maar er zijn niet meer woningen verkocht dan vorig jaar.

+De steden in de regio Twente scoren goed. De verkoopprijzen stegen daar met 2 procent en er zijn 41 procent meer huizen verkocht. Ook Zwolle is met vergelijkbare groeicijfers populair.

ZUID-HOLLAND

Gemiddelde verkoopprijs: euro198.746

¿De prijsontwikkeling blijft achter bij de rest van Nederland. Het aantal verkopen in Den Haag en Rotterdam ligt onder het landelijk gemiddelde.

+In Zuid-Holland werden 42 procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder. In Leiden staat een huis slechts drie maanden te koop. Prijzen stegen er met 10 procent.

UTRECHT

Gemiddelde verkoopprijs: euro167.787

¿Vrijstaande woningen en appartementen verkopen moeilijk. Een geïnteresseerde kan kiezen uit circa dertig te koop staande woningen. Landelijk ligt dat op zestien. In Zuid-Friesland dalen de verkoopprijzen nog steeds.

+In heel Friesland zijn 55 procent meer woningen verkocht dan vorig jaar. In Noordoost-Friesland zijn zelfs twee keer zoveel woningen verkocht.

GRONINGEN

Gemiddelde verkoopprijs: euro151.774

¿In Noord- en Oost-Groningen blijft het herstel achter. De gemiddelde tijd dat een woning daar te koop staat liep afgelopen jaar op van 500 naar 560 dagen.

+Woningen in de stad Groningen verkopen snel. Er staan niet veel meer woningen te koop dan er worden gezocht. Verkooptijd: 62 dagen.

DRENTHE

Gemiddelde verkoopprijs: euro186.719

¿In de afgelopen maanden zijn in Drenthe maar 22 procent meer woningen verkocht dan vorig jaar, dat blijft ver achter bij de landelijke stijging van 41 procent.

+Een tussenwoning of rijtjeshuis wordt in Drenthe binnen drie maanden verkocht, sneller dan het landelijk gemiddelde. Nieuw aanbod wordt goed verkocht.

FLEVOLAND

Gemiddelde verkoopprijs: euro180.441

¿De polder heeft het moeilijk. Woningen die al lang te koop staan, krijgen geen aandacht. In Dronten, met veel grote, luxe woningen, laten verkoopcijfers geen herstel zien.

+Almere is de uitzondering in Flevoland. De prijzen stijgen er bovengemiddeld. De markt is lokaal. De stroom Amsterdammers naar Almere is bijna opgedroogd.

NOORD-HOLLAND

Gemiddelde verkoopprijs: euro245.930

¿Met een daling van 9 procent is het aantal verkochte vrijstaande woningen een uitzondering. Oorzaak is de hoge prijs: 650.000 euro.

+Het aantal transacties in de stad Utrecht is met de helft toegenomen. Amersfoort kent voor het vierde kwartaal op rij stijgende verkopen. In de hele provincie stijgen de verkoopprijzen flink.

GELDERLAND

Gemiddelde verkoopprijs: euro218.035

¿In Gelderland heeft iemand die een vrijstaand huis verkoopt concurrentie van 31 andere verkopers, waar het landelijk gemiddelde op zestien ligt. De verkoopprijs is gemiddeld een ton lager dan de vraagprijs.

+De regio Duiven-Westervoort boekte het beste kwartaal sinds de crisis. Ook de huizenmarkt in Doetinchem leeft sterk op.

NOORD-BRABANT

Gemiddelde verkoopprijs: euro219.531

¿In Oss, Uden en Veghel blijven de verkopen achter bij het landelijk gemiddelde. Volgens makelaars willen verkopers hun prijs niet laten zakken.

+De verschillen in prijzen en verkoopaantallen in Brabant zijn groot. De regio's Den Bosch, Tilburg, Breda en Eindhoven laten goede cijfers zien.

LIMBURG

Gemiddelde verkoopprijs: euro183.703

¿De regio Roermond blijft achter bij de rest van de provincie. Het aantal transacties steeg de afgelopen vier kwartalen licht. Verkoopprijzen daalden.

+In Limburg zijn bijna driekwart meer vrijstaande woningen verkocht dan een jaar geleden. 80 procent van de koopwoningen wordt verkocht aan iemand uit dezelfde gemeente.

ZEELAND

Gemiddelde verkoopprijs: euro186.183

¿Hoewel de prijs van bijna alle woningtypen steeg, daalde de verkoopprijs van Zeeuwse appartementen met bijna 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

+Zeeland deed het goed. Vooral door de intocht van de Belgen, die naar Nederland komen voor de fiscale voordelen van de hypotheekrenteaftrek.

FRIESLAND

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden