Makelaars voorzien stilte na stormpje op huizenmarkt

Strengere hypotheekregels per 1 januari zorgden in december voor run op koopwoningen

Het zal deze maand stil worden op de huizenmarkt. Dat verwachten makelaars. De laatste maanden van 2012 zijn relatief veel huizen verkocht, omdat de hypotheekregels per 1 januari strenger zijn geworden.

"Als veel mensen hun aankoop naar voren hebben geschoven, dan wordt het rustig", zegt Roeland Kimman van makelaarsorganisatie NVM. Het aantal bezichtigingen van huizen is de laatste weken van december al rap afgenomen. Volgens Makelaarsland, de grootste keten van makelaarskantoren, zal het aantal mensen dat een koopwoning wil bekijken in januari en februari halveren.

De run in december ziet Makelaarsland terug in de cijfers. In die maand verwisselden 40 procent meer huizen van eigenaar dan in dezelfde maand een jaar eerder. De NVM komt volgende week met de cijfers over het laatste kwartaal van 2013.

Toch is de NVM niet heel pessimistisch over de huizenmarkt in 2013. "De positie van de koper wordt steeds sterker. De hypotheekrente is laag en er is een grote keuze aan huizen. Huren is duur, een koophuis blijft interessant." Onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, de belangenclub van woningbezitters, bevestigt dat. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens wil eigenlijk wel verhuizen, maakte de vereniging gisteren bekend.

Volgens de VEH is door de crisis een 'stuwmeer' aan voorgenomen verhuizingen ontstaan. De redenen waarom mensen een ander huis willen zijn, ondanks de crisis, meestal positief, blijkt uit de aselecte steekproef. Groter willen wonen is het belangrijkste motief van een op de drie ondervraagden. Dat hangt meestal samen met gezinsuitbreiding maar ook met de behoefte aan meer luxe. Daarnaast wil een kleine 20 procent liever in een rustiger of veiliger woonomgeving leven. Slechts 14 procent van de ondervraagden zegt te willen verhuizen om goedkoper te kunnen wonen.

Een koopwoning is favoriet, bij 43 procent van de respondenten. Een huurwoning heeft de voorkeur van 37 procent. Eén op de vijf mensen maakt het niet uit of ze kopen of huren.

De populariteit van huurwoningen in de vrije sector is in 2012 fors gestegen. Er werden 48 procent meer woningen verhuurd dan in 2011, maakte het huurplatform Pararius gisteren bekend. Huizenzoekers stappen vaker tijdelijk in een huurpand, omdat ze nog geen woning kunnen kopen, verklaart Pararius. Daarnaast worden meer huurhuizen aangeboden omdat mensen die tijdelijk twee woningen bezitten huurders zoeken om de kosten deels te dekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden