Makelaars: herstel woningmarkt zet door

Beeld anp

De woningmarkt herstelt zich nog beter dan verwacht. Het aantal verkochte huizen nam het laatste kwartaal van 2014 jaar snel toe ook de verkoopprijzen liepen op. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) laten weten. Over dit jaar is de NVM positief gestemd.

NVM-makelaars verkochten in het laatste kwartaal van 2014 in totaal 34.622 woningen. Dat is ruim 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en bijna een verdubbeling van het aantal verkochte woningen op het dieptepunt van de crisis. In de totale markt werden naar schatting 46.500 huizen verkocht.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5 procent hoger dan in 2013 en 5 procent hoger dan op het dieptepunt van de crisis. "De crisiskwartalen van lage verkoopaantallen en dalende woningprijzen liggen daarmee definitief achter ons", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

De makelaars die zijn aangesloten bij de NVM nemen zo'n 75 procent van alle huizentransacties in Nederland voor hun rekening.

Voor alle woningtypen was een stijging te zien in verkoopaantallen, maar bij de appartementen is de toename het sterkst. Op jaarbasis zijn 38,1 procent meer appartementen verkocht. In heel 2014 verkochten NVM-makelaars 116.623 woningen (totale markt: 156.500).

Vergeleken met het derde kwartaal van 2014 stegen de transactieprijzen met 1,3 procent. "Vorig kwartaal leek de positieve prijsontwikkeling met 0,1 procent vrijwel tot stilstand te komen, maar dit kwartaal is er dus weer sprake van een plus", aldus Hukker. In totaal zijn de woningprijzen in 2014 met 3,5 procent toegenomen.

Vooral de prijsstijging van appartementen was afgelopen jaar opvallend. De prijs van appartementen nam met 4,8 procent toe. De prijs van een tussenwoning steeg beperkt met 2,3 procent.

Het herstel geldt niet voor alle regio's. Er zijn nog veel huizenbezitters die er niks van merken. Deze tweedeling zal ook 2015 nog beheersen, stelt Hukker. Uit een uitgebreid buurtonderzoek dat de makelaarsvereniging deed blijkt dat de meest dynamische woningmarkten in de grootstedelijke gebieden te vinden zijn.

Driekwart van alle buurten daarentegen profiteert nog niet van de prijsstijgingen. Van de tien meest dynamische markten van Nederland, zijn er liefst acht in Amsterdam te vinden. Deze bevinden zich in een ring net buiten de grachtengordel, zoals de Oosterparkbuurt en Weesperzijde.

Voor 2015 zijn de verwachtingen volgens de NVM positief ondanks allerlei beperkende financieringsmaatregelen sinds 1 januari. Hukker: "Wij verwachten een toename van het aantal transacties van 5 tot 10 procent en een prijsstijging van 2,5 tot 3 procent." Maar politieke onrust en instabiliteit in de wereld kunnen de woningmarkt weer verstoren, waarschuwde hij.

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden