Makau onderstreept strategie Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Met een uitgekiende strategie en brede groep goede lopers is het mogelijk ver te komen. Ook al zit niet alles mee. Patrick Makau onderstreepte zondag dat de Fortis Marathon Rotterdam bijzonder is. De 25-jarige Keniaan snelde als winnaar naar opnieuw een toptijd: 2.04.48. In zijn kielzog ging landgenoot en nummer twee Geoffrey Mutai mee naar 2.04.55.

,,Onder deze omstandigheden is het optimale resultaat behaald'', constateerde directeur Mario Kadiks na afloop van het mega-evenement in Rotterdam. Het was voor hem zondag in de dertigste aflevering moeilijk het succes van vorig jaar te kopiëren, toen Duncan Kibet en James Kwambai met beiden 2.04.27 Rotterdam mondiaal in de schijnwerpers zetten. Rotterdam was de snelste marathon van het jaar, het wereldrecord kwam zelfs in zicht.

Een verbetering van dat wereldrecord (2.03.59 van Haile Gebrselassie) had Kadiks uit voorzorg maar verzekerd. 's Ochtends bij de start wakkerde de wind echter aan tot een forse tegenstander en was het ook nog eens steenkoud. De vooruitzichten op een mondiale toptijd leken vervlogen, maar onder strakke regie namen de 'hazen' de groep toplopers zo'n 30 kilometer lang mee aan de hand. De uitgekiende strategie leverde op dat punt, toen de tempobeulen kapot gelopen vanwege de straffe wind definitief pasten, nog een grote groep kanshebbers op. Die ook nog het wereldrecord in het vizier had.

Moeilijke omstandigheden

Eendrachtig werkten de lopers samen om onder moeilijke omstandigheden tot een toptijd te komen. ,,Ik heb geduld gehad'', zei Makau, die vorig jaar in Rotterdam als vierde debuteerde in 2.06.14 en dit jaar de CPC Loop in Den Haag won. De Keniaan geldt als topper op de halve marathon, liep die afstand het meest onder het uur. ,,Als je een goede halve kunt lopen, ben je ook in staat een goede marathonloper te worden'', verklaarde hij zijn succes.

Makau raakte na Rotterdam 2009 geblesseerd. ,,Dat was een moeilijke periode. Ik heb geduld gehad met mijn lichaam, zoals ik in marathon geduld heb gehad. De tempomakers deden het voortreffelijk in deze wind. Toen zij weg waren, was ik klaar om te winnen.'' Alleen Mutai, de afgelopen twee jaar winnaar in Eindhoven, kon volgen. Daar achter liep de Keniaan Vincent Kipruto, die in 2009 Parijs won in 2.05.47 en zondag daaronder dook met 2.05.13. De pas 20-jarige Feyisa Lelisa (Ethiopië) bleef ook onder de 2.06 met 2.05.23.

Het was het resultaat van het beleid van de organisatoren om liefst elf atleten op de startlijst te zetten die een pr van onder de 2.09 hadden staan. ,,Het wereldrecord was geen primair doel'', gaf Kadiks na afloop aan. ,,Wel een parkoersrecord. Dat is net niet gelukt, maar ik ben trots.'' Kadiks had recht om trots te zijn. Na Gebrselassie volgen op de ranglijst allertijden vier atleten die in de 2.04 hebben gelopen en dat allemaal in Rotterdam deden. Winnaar Makau: ,,Ik kan in de toekomst een wereldrecord lopen.'' Kadiks hoopt dat hij daarvoor Rotterdam in zijn agenda zet. ,,We bewijzen een snel parkoers te hebben.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden