Makau: Mijn hersens gebruiken om te overleven

Wereldrecordhouder op de marathon ontbrak op Spelen

Je bent op eigen kracht wereldrecordhouder geworden op de marathon, je bent intelligent en een grootmeester op het gebied van tactiek en race-inzicht. Toch heb je als Keniaanse atleet maar te buigen als de regent in het zwarte pak met zijn vingers knipt.

Patrick Makau mag op basis van al die kwaliteiten een volksheld zijn geworden, hij wordt regelmatig vernederd door zijn superieuren. Waar het hen uitkomt laten bestuurders hem op hun feestjes opdraven, net zo makkelijk laten ze hem vallen.

Zoals het geintje van afgelopen week. Makau stond op het punt af te reizen voor een wedstrijd in Tilburg, toen hij in Nairobi werd ontboden. De politie, zijn werkgever, had er een bijeenkomst waar ook de president kwam. Dan zeg je ja en amen, en je zoekt het vervolgens maar uit met je wedstrijd.

Dat is al vernederend voor een wereldrecordhouder, maar het kan nog erger. Zoals vorig jaar de toezegging voor een olympisch startbewijs dat net zo makkelijk dit jaar weer werd ingetrokken.

Het van looptalent bulkende Kenia zag vorige maand in Londen verbijsterd hoe de onbekende Oegandees Stephen Kiprotich er voor twee Kenianen met de vetste kluif vandoor ging en de olympische marathon won. De wereldrecordhouder keek thuis vol ergernis toe.

"Ik heb de wedstrijd van start tot finish gezien en was totaal verrast door de winnaar. Ik had verwacht dat alle medailles voor Kenia zouden zijn. Jawel, ik ken Kiprotich goed. We hebben vaak contact, en ik heb hem al eens verteld dat hij vertrouwen moet hebben in zijn kwaliteiten. Iedereen kan een winnaar zijn in de marathon." Dat is in Londen gebleken.

Makau was de grote verliezer. Nadat de tweevoudige winnaar van Rotterdam vorig jaar in Berlijn het wereldrecord op 2.03.38 had gebracht, was zijn start op de olympische marathon verzekerd. Isaiah Kiplagat, voorzitter van de Keniaanse atletiekfederatie, heeft die beslissing diverse malen bevestigd, voordat hij die in april zonder toelichting weer introk. Dat was vlak nadat Makau tijdens de Londen Marathon licht geblesseerd was uitgestapt

Zane Branson, de Amerikaanse manager van Makau, heeft het nooit vertrouwd. "Het was eigenlijk al niet eerlijk om hem zo vroeg aan te wijzen, Kenia heeft zoveel talent. Bovendien kregen we geen bevestiging op papier, en vreemde beslissingen uit het verleden gaven ons geen vertrouwen."

Makau wil er in Tilburg weinig woorden meer aan vuilmaken, zijn gezicht staat stuurs bij de vragen erover. "Het was een enorme teleurstelling, ik kon niet anders dan me erbij neerleggen. Maar het was moeilijk om mezelf weer te motiveren en mijn programma aan te passen aan de nieuwe situatie."

Volgens Branson is Makau van nature een introverte jongen die zich graag ongestoord concentreert op zijn doelen. Als atletiekster is goede omgang met de media echter niet verkeerd. Vandaar de dubbelslag die vorig jaar in Berlijn werd geslagen. Niet alleen het verslaan van Haile Gebrselassie in een wereldrecord was de grote winst.

"Voorafgaande aan de wedstrijd zaten Haile en Patrick naast elkaar op de persconferentie", aldus Branson. "Haile kreeg alle aandacht, Patrick kon observeren hoe geweldig hij daarmee omgaat. Het was de beste mediatraining die hij kon krijgen."

In Tilburg werd Makau in voorbereiding op de marathon van Frankfurt gisteren derde in een testloop over tien Engelse mijl. Hij komt zowaar op zijn praatstoel als hem naar de achtergronden van zijn talenten wordt gevraagd. Die beschouwt hij als door God gegeven. In het besef dat hij ze wel zelf moest ontwikkelen, wilde hij zijn familie ermee uit de armoede verheffen.

"Ik heb geen coach, ik maak mijn eigen programma's. Daar ben ik mee begonnen toen ik in het begin van mijn carrière zonder begeleiding een paar maanden in Europa zat. Toen bleek dat ik er vooruitgang mee boekte, ben ik dat blijven doen. Eerst voor de halve marathon, daarna voor de hele. En ik ging steeds sneller. Nu volgt iedereen in mijn trainingsgroep mijn programma's, ik ben de leider."

Makau paart hoge snelheid aan een geweldige wedstrijdinzicht. "Dat is mijn natuur, ik werd van begin af aan gedwongen slim met mijn energie om te springen. Als beginnende loper moest ik vechten tegen sterkere jongens. Ik moest mijn hersens gebruiken om te overleven. Ik ging op kop lopen om te laten zien dat ik sterk was, vervolgens liet ik me binnen een paar seconden terugvallen zodat ze dachten dat ik moe was. Zo beïnvloedde ik hun gedachten."

Loper is speelbal van zijn superieuren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden