Major populair dankzij bedrog

De Britse omroep BBC overweegt te stoppen met de verkiezing van de 'Persoonlijkheid van het jaar'. Reden: er zijn niet genoeg eerlijke mensen meer.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

Ieder jaar kunnen kijkers telefonisch hun voorkeur melden bij het programma Today. Dit jaar won premier John Major. Verrassend, omdat zijn regering zo impopulair is.

Maar op sommige adressen wonen wel erg veel aanhangers van de Britse premier, wees een controle uit. Drie of vier aanhangers met hetzelfde telefoonnummer, dat kan nog op een Tory-gezin wijzen. Maar enkele tientallen? Dat moet al snel om een roeivereniging gaan.

De BBC trok de zaak na en vond dat zeker 4000 steunbetuigingen van een handvol telefoonnummers kwamen. Bedrog dus. De stemmen werden ongeldig verklaard. Majors grote voorsprong slonk, maar hij won nog net van Lisa Potts, een dappere lerares die haar leerlingen had verdedigd tegen een gestoorde aanvaller.

Boze tongen beweren dat de Tory's zelf het bedrog hebben georkestreerd. Maar vice-premier Michael Heseltine houdt het op al te groot enthousiasme van Majors aanhang: “En het feit blijft dat John gewonnen heeft. Waarom leunen we niet achterover om daarvan te genieten?”

Voor Labour is een en ander een dubbele nederlaag. Hun eigen leider, Tony Blair, moest zich al voor de kerst terugtrekken voor de verkiezing. Een van zijn medewerkers bleek Blair-aanhangers te hebben opgeroepen om 'spontaan' hun stem uit te brengen.

De BBC wordt er moedeloos van. De omroep gaat nu bekijken of een andere procedure bedrog kan tegengaan. Zo niet, dan wordt de Persoonlijkheid van het jaar afgeschaft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden