Majoor Bosshardt Dag in Amsterdam

(Novum) - In Amsterdam wordt zondag de Majoor Bosshardt Dag gevierd. Hierop wordt het werk voor het Leger des Heils herdacht van de op 25 juni vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleden heilsoldate Alida Bosshardt. De Majoor Bosshardt Dag, die plaatsvindt op de geboortedag van Majoor Bosshardt, is een initiatief van het Leger des Heils en de Stichting Nederland Positief.

Zondagochtend is er in de Mozes en Aüronkerk een dankdienst voor genodigden, waaraan dominee Nico ter Linden en rabbijn Awraham Soetendorp hun medewerking verlenen. Burgemeester Job Cohen opent daarna een museum dat wordt gevestigd in de laatste woning van Bosshardt aan de Anne Frankstraat in Amsterdam. Op afspraak kunnen geïnteresseerden twee keer in de maand zien hoe het boegbeeld van het Leger des Heils leefde en werkte.

Cohen neemt in het museum ook het eerste postzegelboekje over majoor Bosshardt in ontvangst. TNT Post geeft dat uit in samenwerking met het Leger des Heils. Verder is een Majoor Bosshard-wandelroute uitgestippeld die vanuit het museum langs plaatsen in het Amsterdamse centrum voeren die te maken hebben met 'markante momenten' uit haar leven.

Ook wordt zondag een beeldje van Majoor Bosshardt onthuld, dat bij de wintertuin van het Amsterdamse Krasnapolsky Hotel wordt geplaatst. Het gaat om een werk van kunstenares Ineke Budel, die de Majoor neerzette 'zoals iedereen haar kende, met in de ene hand de Bijbel en de Strijdkreet en in de andere hand de collectebus', zo vertelt Christian Houkes van Stichting Nederland Positief. Bosshardt gaf voor haar dood haar goedkeuring voor het ontwerp.

De plaats van het beeldje bij het chique hotel op de Dam is volgens Houkes zorgvuldig gekozen. "We hopen dat het een toeristische trekpleister gaat worden." Vrienden van Majoor Bosshardt zijn aanwezig bij de onthulling van het beeld en de uitreiking van de Majoor Bosshardt Prijs in het Krasnapolsky Hotel.

De prijs, eveneens een initiatief van Nederland Positief, wordt jaarlijks op 8 juni uitgereikt aan personen en stichtingen die zich op bijzondere wijze inzetten voor de samenleving. Dit jaar gaat de onderscheiding naar voorzitter van NOC*NSF Erica Terpstra en naar de Willeke Alberti Foundation, die optredens verzorgt voor ouderen en zieken. Eerder kregen professor en psycholoog Anton van der Geld en Majoor Bosshardt zelf de prijs. Bosshardt was erelid van het Comité van Aanbeveling van de stichting Nederland Positief.

Tenor Jorge Castro brengt tijdens de uitreiking van de prijzen een muzikaal eerbetoon aan de Majoor. De in Nederland woonachtige Paraguayaanse zanger zingt 'Ave Maria'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden