Majesteitsschennis in strafwet: achterhaald of niet?

Moeten mensen alles kunnen zeggen wat ze willen over koning Willem-Alexander? Absoluut niet, vindt Jean Paul Gebben, burgemeester van het Gelderse Renkum en voorzitter van de Nederlandse Oranjebond.

"Het wetsartikel over majesteitsschennis is er niet voor niks", zegt Gebben. "Het verschilt of je een persoon beledigt, of dat je iemand kwetst die staat voor de rechtsstaat. De koning vertegenwoordigt de Nederlandse rechtsstaat. Als je zegt: 'fuck de koning', dan zeg je dus eigenlijk 'fuck de rechtsstaat'."

Dat activist Albulkasim al-Jaberi de koning vorig jaar op deze manier waagde te beledigen, vindt Gebben onbegrijpelijk. "Het wordt maar weer eens duidelijk dat deze meneer niet veel opheeft met de Nederlandse tradities, behalve die van vrijheid van meningsuiting. Die laat hij zwaarder tellen dan de wet dat we de koning niet mogen beledigen. Dat is selectief shoppen in de rechtsstaat en dat kan niet."

Gebben zegt niet dat mensen niks beledigends mogen zeggen over de koning. "Mensen hebben de de vrijheid om van alles te roepen. Maar ze moeten zich bewust zijn van de consequenties. Als je een agent uitscheldt op straat, kun je een prent verwachten. Dat geldt ook voor het beledigen van de koning."

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vindt het wetsartikel achterhaald. "In het wetboek van strafrecht bestaan er al bepalingen die belediging verbieden", zegt hij. "Artikelen 111 tot en met 113 die specifiek over het beledigen van de koning gaan, zijn eigenlijk een soort extraatje. Waarom eigenlijk? Dat we het nog hebben getuigt van een politieke correctheid, maar je krijgt er alleen maar discussie van."

De hoogleraar geeft toe dat morrelen aan dit soort wetgeving niet makkelijk is. "De wet die godslastering strafbaar stelde is wel afgeschaft. Dat kan kwetsend zijn voor groepen die geloven dat je God niet kan beledigen. Bij de wet die majesteitsschennis verbiedt geldt ook: als je het afschaft, is dat niet fijn voor die pal voor het koningshuis staan. In die zin kan ik me voorstellen dat er schroom is."

Toch heeft het wetsartikel volgens Voermans weinig meerwaarde. "Het verbod op majesteitsschennis is controversieel. Je kunt je afvragen of het in een open samenleving als de onze waarin zoveel ruimte is voor publiek debat nog past", zegt hij. "Het moet mogelijk zijn je op niet zulke aaibare manieren te uiten, zeker op staatsinstellingen. De koning moet ook wat kunnen hebben."

Opinie 23: Commentaar

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden