Maja lag niet in de wagen!

Harriët Salm

Camilla Lückberg: Steenhouwer Vert. Elina van der Heijden. Anthos, Amsterdam. ISBN 9789041411761; 464 blz. euro 19,95

Een goed plot is voor een thriller van levensbelang. Pakt het verhaal je niet, dan kun je prachtige zinnen schrijven, maar de ware liefhebber van het spannende boek verliest dan onverbiddelijk zijn interesse.

Het lijkt wel of de populaire Zweedse schrijfster Camilla Lückberg deze thrillerwijsheid boven haar bed heeft gehangen. Want vanaf haar debuut 'IJsprinses' kiest ze voor plots die je vanaf de eerste bladzijde vastgrijpen en pas loslaten als de laatste gelezen is.

Ze heeft daar een heldere truc voor: gruwelen. Want het zijn horrorscenario's die deze jonge Zweedse bedenkt. Terwijl ze je zo vriendelijk vanaf de kaft aankijkt.

Haar vorige en tweede boek 'Predikant' handelde over mensen die gevangen genomen werden en in een hol onder de grond gestopt. Vervolgens wordt ieder botje in hun lichaam gebroken, tot ze na deze martelingen uiteindelijk sterven.

In haar jongste werk 'Steenhouwer' wordt een zevenjarige meisje dood uit zee opgevist, terwijl haar longen zoet water bevatten. Ze blijkt as van een dode ingeslikt te hebben. Die kreeg ze gevoerd voordat ze verzopen werd in bad.

Wie is de misselijkmakende moordenaar? Is het de autistische buurjongen, de overspelige vader, de weirde opa, de enge buurman?

De sympathieke inspecteur Patrick Hedström zorgt wederom voor de oplossing, daarbij psychisch gesteund door zijn Erika, die inmiddels bevallen is van dochtertje Maja. Natuurlijk richt het kwaad zich uiteindelijk ook op hen.

Toch: alleen een waanzinnig plot leest wel lekker weg, maar bevredigt uiteindelijk niet. Lückbergs zenuwslopende verschrikkingen verhullen niet dat haar taalgebruik ver onder de maat is. Het is middelbare schoolmeisjes-proza, inclusief de uitroeptekens. „De paniek trof haar met volle kracht. Maja lag niet in de wagen!” Zelfs een bloedspannend verhaal heeft geloofwaardige zinnen nodig om boven de middelmaat uit te stijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden