Maïspannekoekjes

Pannekoekjes: 2 maïskolven (400 g = circa 200 g korrels), 25 g tarwebloem, 25 g zachte boter, 0,5 dl slagroom, 1 ei, 1 theelepel zout, boter. Salade: 1 grote avocado, 1 gepelde tomaat, 1 gepelde rode paprika, 1 kleine rode ui (gesnipperd), 2 theelepels gesnipperde rode peper, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels rode wijnazijn, zout, kort gekookte bloemkoolroosjes, 1 bolletje mozzarella, (100 g gesneden chorizo), verse koriander. Extra: tabascosaus.

Cachapitas de jojoto zijn een traktatie uit Venezuela (Klein-Venetië), de naam die Amérigo Vespucci (1454-1512) het land gaf vanwege de huizen op palen die hij daar aan de kust aantrof. Omdat er weinig Indianen woonden, werd het menu al gauw bepaald door Europese en Afrikaanse (slaven) invloeden.

Toch neemt men aan dat dit een precolumbiaans baksel is. Er bestaat namelijk ook een versie met enkel maïs en water. Van maïs, het belangrijkste voedingsgewas in Venezuela, zijn in Mexico 70.000 jaar oude resten gevonden. Mexico staat ook model voor de saus bij de bloemkool, en de worst is Spaans. Overal in het land worden de maïspannekoekjes in open stalletjes gebakken op een budare, een hete plaat, met vuur eronder. Daar gaat er enkel kaas tussen en worden ze met de hand gegeten.

Dit recept lukt alleen met korrels van de verse kolf. Nederlandse suikermaïs is te koop van augustus tot november.

Maïskolven wassen, drogen en de korrels eraf schrapen met een scherp mes. Deze korrels met de volgende ingrediënten in een blender tot een romig glad beslag mixen. Koelen.

Avocado halveren, pellen en in blokjes snijden. De tomaat fijnsnijden, evenals de paprika. Mengen met ui, peper, olijfolie, wijnazijn en zout naar smaak. Over de roosjes bloemkool scheppen. Garneren met partjes mozarella, (chorizo) en koriander.

Een anti-aanbakpan bestrijken met wat boter en verhitten op matig vuur. Telkens 1 eetlepel beslag in de pan leggen, uitstrijken tot circa 10 cm. Omkeren als de bovenkant droog is. Warm serveren met of op de salade. Tabascosaus apart voor wie wil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden