Maij weigert natuurnota naar Kamer te sturen

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) moet nu heel snel haar natuurplannen naar de Tweede Kamer sturen. Dat vragen vrijwel alle fracties aan de bewindsvrouw.

Maij-Weggen wil de nota echter niet uitbrengen, omdat zij er niet in is geslaagd van het kabinet geld te krijgen. Alle fracties, op de Centrumdemocraten en de fractie-Ockels na, willen in schriftelijke vragen van Maij-Weggen weten waar de nota blijft, die zij al maanden geleden na een verzoek van de Kamer heeft toegezegd.

In de nota 'Natuur aan het werk' - die al sinds november klaarligt - ontwikkelen de ministeries van verkeer en waterstaat en landbouw, natuurbeheer en visserij plannen voor nieuwe natuur langs rijkswegen en rijkswateren. De voorgestelde projecten kosten samen echter zo'n twee miljard gulden, meldde Trouw in november.

Maij-Weggen heeft de afgelopen maanden vergeefs pogingen gedaan om van het kabinet geld te krijgen voor deze plannen ,voor het laatst bij de besluiten over het verdelen van de belastingmeevaller. Ambtenaren stelden vervolgens voor 'Natuur aan het werk' dan maar als studierapport te presenteren. Maar Maij-Weggen piekert daar niet over. Ze wil het rapport nu niet uitbrengen, in de hoop dat het na de verkiezingen meer kans maakt. “Aangezien in verschillende partijprogramma's meer geld voor natuurontwikkeling wordt gevraagd, heeft de nota later wellicht meer kans om samen met een redelijk bedrag niet alleen uitgebracht, maar ook uitgevoerd te worden”, aldus de minister in een brief aan haar collega's.

Onmiddellijk

De Tweede Kamer vraagt Maij-Weggen nu of zij bereid is de rapportage onmiddellijk aan de Kamer te sturen. De minister zei daarop gisteren: “Ik zou het jammer vinden om de nota zonder financiele dekking naar het parlement te sturen. Ik hoop dat we bij de besprekingen over de Voorjaarsnota nog geld vinden.”

De bedoeling van de nota is om de (onder meer door wegen en kanalen) verstoorde natuur weer zoveel mogelijk te herstellen. Te denken valt aan een nieuwe Biesbosch in de Afgedamde Maas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden