Maier geeft slalomzege weg door stommiteit

VAL D'ISERE (ANP) - Hermann Maier was de beste reuzenslalommer, Michael von Gruenigen won. De Zwitserse wereldkampioen profiteerde van een kapitale Oostenrijkse blunder. Maier trok zijn ski's op de verkeerde plaats uit en werd gediskwalificeerd.

“Een zege die mij niet bekoort en niet toekomt”, zei Von Gruenigen, toen hij van de diskwalificatie van Maier op de hoogte was gesteld. “Op de piste was Maier gewoon de beste. Sterker dan ik in elk geval.”

De Oostenrijker was zo dom voor de rode lijn één ski uit te trekken. De lijn markeert het gebied waar de skiërs zich van hun spullen kunnen ontdoen. Pure blijdschap maakte bij de leider in het algemene wereldbekerklassement direct plaats voor opgekropte woede over zijn eigen stommiteit en duidelijk waarneembare teleurstelling. “Deze tegenslag maakt me weer sterker”, gaf Maier aan.

Von Gruenigen kon zich wel vinden in de beslissing van de jury. De fout van zijn rivaal kwam echter pas aan het licht toen Zwitserse ploeg er melding van maakte. “Regels zijn regels”, vond de wereldkampioen. “We zijn professionele sporters die zich daaraan moeten houden.”

De juryleden konden na de klacht van de Zwitsers niet anders dan Maier zijn overwinning ontnemen. “Ik ben er niet blij mee een skiër die geweldig heeft gepresteerd te moeten straffen”, zei het hoofd van de jury, Hujara. “Maier is de echte winnaar.”

De Oostenrijkers probeerden de straf nog ongedaan te maken. Reglement 630.1.11 zegt dat een skiër zijn twee latten pas na de rode lijn mag afdoen. In het geval van Maier ging het om één ski. De uitslag van het protest komt pas over enkele dagen.

De wereldskifederatie voerde de regel begin 1970 in omdat tv-zenders steeds klaagden over de skiërs die hun latten direct na de streep afdeden om ze met volle sponsornaam voor de camera's te drukken. Hujara gaf aan dat de rode streep bij de volgende wereldbekerwedstrijd in Sestrière tien centimeter achter de finish zal komen te liggen om nieuwe problemen te voorkomen. Maier zei in de war te zijn gebracht door de rode lijn. Die lag er eigenlijk voor afdaling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden