'Mahony mag paus niet kiezen'

Amerikanen willen omstreden kardinaal niet bij conclaaf

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Amerikaanse katholieken willen met een petitie de vroegere aartsbisschop van Los Angeles, kardinaal Roger Mahony, ertoe brengen niet deel te nemen aan het conclaaf dat de nieuwe paus kiest.

De 76-jarige Mahony is omstreden omdat, hij in de tijd dat hij het grootste Amerikaanse aartsbisdom leidde (tussen 1985 en 2011), geestelijken die zich aan seksueel misbruik schuldig hadden gemaakt de hand boven het hoofd hield.

Mahony's opvolger, aartsbisschop Jose Gomes, verbood Mahony vorige maand nog langer het vormsel toe te dienen en andere priesterlijke functies uit te oefenen. Tot nu toe hebben meer dan 5000 mensen de petitie van de groep Catholics United getekend.

In het verzoekschrift wordt Mahony opgeroepen de kerk niet verder in diskrediet te brengen door aan het conclaaf deel te nemen. "U bent gestraft en u hebt uw bevoegdheid om u binnen onze kerk te laten horen, verloren", staat in de petitie.

Hoewel sommige kardinalen hebben laten weten dat Mahony's aanwezigheid voor 'onrust' kan zorgen, kan niemand hem de toegang tot de Sixtijnse Kapel ontzeggen. De woordvoerder van het Vaticaan zei gisteren dat deelname aan het conclaaf geen keuze is, maar een plicht voor een kardinaal. Alleen ernstige gezondheidsklachten zouden een reden kunnen zijn om verstek te laten gaan.

Rouwen vóór de stemrondes is nu niet nodig
Voor hij op 28 februari aftreedt, zal paus Benedictus XVI mogelijk nog de regels voor het conclaaf van kardinalen aanpassen. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan gisteren gezegd.

Volgens de huidige regels zal het conclaaf op 15 maart of enkele dagen erna beginnen, omdat er na het overlijden van een paus normaal een rouwperiode in acht genomen wordt. Nu daarvan geen sprake is, zouden de kardinalen onder de 80 jaar al eerder in conclaaf kunnen gaan.

Daarvoor moet de paus wel de Vaticaanse grondwet wijzigen. Naar verwachting zal hij daarvoor een motu proprio (een persoonlijk decreet) uitvaardigen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden