Klassiek & Zo

Mahler verpakt als verjaardagswens

Daniele Gatti vierde deze week zijn 56ste verjaardag. Beeld Photo: Marco Borggreve
Daniele Gatti vierde deze week zijn 56ste verjaardag.Beeld Photo: Marco Borggreve

Daar keek Daniele Gatti even raar op zijn neus. Maandagochtend kwam de chef-dirigent, als zo vaak, de Grote Zaal van het Concertgebouw binnen om te beginnen met de repetities.

Het Concertgebouworkest zat, zoals het hoort, gestemd en op volle sterkte klaar. Op de lessenaar stond de Vierde symfonie van Mahler. Na het gebruikelijke uitwisselen van wat 'goedemorgens' en vriendelijkheden over en weer - de Grote Zaal van de cultuurtempel staat wat dat betreft gelijk aan om het even welke prozaïsche werkplek - hief Gatti zijn baton en begonnen fluiten, klarinetten en klokjes dat bekende 'Jingle Bells'-achtige motief te spelen.

Tot zover niks opzienbarends. Maar toen gebeurde het. De eerste violen speelden, zo leek het, hun aarzelende opmaat die naar het eerste thema moet leiden, maar in plaats van die bekende melodie klonken de begintonen van 'Happy Birthday'. Het was 6 november Gatti's verjaardag, en dat zou hij weten.

Flits van een seconde

In het filmpje dat het orkest online zette, lijkt Gatti slechts een flits van een seconde verrast, maar hij valt niet uit zijn rol en zijn armen dirigeren zijn eigen verjaardagswens vol overtuiging uit - je bent dirigent of niet. Gatti brengt zelfs komisch-pathetische vertragingen aan en speelt olijk met de dynamiek. Pas als er nog een tweede couplet met het volle orkest volgt, zit hij verbouwereerd en lachend te luisteren, maar dirigeert dan toch het slotakkoord uit. Dan zegt hij 'Grazie' en klopt hij even met zijn rechterhand op zijn hart. Daarna vraagt hij het orkest of ze het nog een keer kunnen spelen, maar nu in mineur, want op zijn leeftijd, zegt hij, wordt het tijd om de harmonie te veranderen.

Een leuke geste van de musici. Ze hebben het vast eerder gedaan. Voor hun vorige chef-dirigenten Haitink, Chailly en Jansons als die jarig waren, en toch zegt het iets over de verhouding die na één seizoen met de nieuwe chef is ontstaan. De samenwerking oogt soepel, en de resultaten zijn af en toe verbluffend.

Vorige week nog leverden Gatti en het orkest een magistrale uitvoering van Brahms' Eerste symfonie af. En die kwam na een al even bijzondere interpretatie van Beethovens Vioolconcert met solist Frank Peter Zimmermann. En ook woensdag stond de Vierde van Mahler, na die verjaardagsrepetitie, te glimmen en te glanzen. Met Mahler, Brahms, Beethoven en Haydn (het Celloconcert met de fantastisch spelende Tatjana Vassiljeva) gaan Gatti, solisten en orkest nu op tournee. Vandaag Frankfurt, en dan Seoul, Kyoto, Kawasaki, Tokio, Nagasaki en Osaka.

Cd en dvd

Opvallend ook dat deze dagen de eerste officiële Mahler-opname van Gatti op cd en dvd verscheen. De Mahlercyclus met de vorige chef-dirigent Mariss Jansons is nog niet eens compleet, of de andere wordt al weer opgestart. Sinds Haitink hebben alle chef-dirigenten zo'n Mahler-cyclus voltooid. Bij Riccardo Chailly ging dat net op tijd, omdat hij met de Negende, de laatste die Decca nog moest opnemen, afscheid nam van het orkest. Dure studio-opnamen zijn sindsdien uit de tijd en het orkest heeft zijn eigen cd-label waarop het live-opnamen uitbrengt. Van Jansons mist nog de Zevende.

Gatti dirigeerde als gast al vele Mahlers, maar tellen die mee voor een officiële cyclus? Of moet je ze echt als chef gedirigeerd hebben? De net uitgekomen Tweede voldoet aan die eisen en is een bijzonder fraaie aftrap voor wat een intrigerende cyclus beloofd te worden.

Lees hier meer van deze rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden