Mahdi-leger wil prins Harry ontvoeren

BASRA (ANP) - Het Mahdi-leger van de militante sjiitische leider Muqtada al-Sadr wil prins Harry ontvoeren, wanneer die als militair in Irak aan de slag gaat. Dat heeft Abu Mujtaba, een commandant van het Mahdi-leger tegen The Guardian gezegd.

Mujtaba geeft in de Zuid-Iraakse stad Basra leiding aan een eenheid van het Mahdi-leger die uit ongeveer vijftig personen bestaat. ,,Het is een van onze doelen om Harry gevangen te nemen'', stelde Mujtaba in de zaterdageditie van The Guardian. ,,In de Britse bases hebben wij mensen zitten die het ons laten weten wanneer hij komt.''

Mujtaba zei dat ook andere groeperingen die zich verzetten tegen de aanwezigheid van Britse en Amerikaanse militairen in Irak zullen proberen prins Harry gevangen te nemen. Mujtaba noemde de prins een grote vangst en stelde dat als hij is overmeesterd, de Britten op hun knieën zullen gaan om over diens vrijlating te praten.

Het Britse ministerie van Defensie maakte enkele maanden geleden bekend dat prins Harry binnenkort naar Irak zal gaan. Harry is de jongste zoon van kroonprins Charles en wijlen Lady Di. De nu 22-jarige prins heeft een speciale opleiding gevolgd voor militairen die naar Irak worden uitgezonden.

Inmiddels aarzelt de Britse legerleiding over het plan om Harry naar het Arabische land te sturen. De prins en luitenant wil actie aan het front. Londen vraagt zich af of dit wel zo verstandig is, omdat tal van radicale organisaties in Irak staan te trappelen om prins Harry te gijzelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden