Maharishi-volgelingen mogen klooster slopen

Het monumentale Sankt Ludwig-klooster in Vlodrop mag van de Limburgse gemeente Roerdalen worden gesloopt. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen vorige week besloten.

Met die beslissing komt een eind aan een slepend conflict tussen de gemeente en de stichting Maharishi European Research University (MERU), die eigenaar is van het kloostercomplex.

De Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi, grondlegger van de transcendente meditatie, kocht het voormalige franciscanenklooster (negenduizend vierkante meter groot, met veertig hectare grond) in 1984 voor 1,8 miljoen gulden van de Nederlandse staat. De goeroe nam er in 1990 zijn intrek en woonde er tot zijn dood in 2008 in een leefgemeenschap met zo'n 500 volgelingen, zogeheten Sidha's.

Vanuit Vlodrop pleitte Maharishi - die onder meer The Beatles tot zijn aanhangers mocht rekenen - voor een leven volgens kosmische wetten.

Het klooster in Vlodrop voldeed ondanks zijn 'ideale locatie' volgens Maharishi echter niet aan de kosmische wetten, onder meer omdat het niet in oostelijke richting is gebouwd. Daarom vroeg de Maharishi University of Management de gemeente Roerdalen eind jaren negentig toestemming om het complex te slopen. Er zouden houten gebouwen voor in de plaats moeten komen, onder meer om in te wonen, te mediteren, les te geven en gasten te ontvangen.

Maar tegen de aangevraagde sloopvergunning - het klooster zou ook asbest bevatten - werd bezwaar gemaakt. De Raad voor Cultuur vond de sloop doodzonde vanwege 'architectonische en cultuurhistorische aspecten', 'typologische overwegingen' en de situering van het klooster. Het klooster zou beschermd moeten worden met inbegrip van kerkhof, kapel, bijenhuis en de restanten van de sterrenwacht, aldus de raad. De Heemkundevereniging Roerstreek lukte het om het klooster tot rijksmonument te laten verklaren, waardoor sloop een stuk moeilijker werd.

De Maharishi-organisatie overwoog vervolgens om uit Vlodrop en Nederland te vertrekken. De organisatie schermde met 'veel aanbiedingen uit andere landen'.

Ondertussen begonnen Maharishi's volgelingen illegaal met het slopen van delen van het klooster en het bouwen van houten gebouwen. Monumentenzorg deed aangifte van vernieling en de gemeente Roerdalen legde een dwangsom op. Jaren van rechtszaken volgden, terwijl het klooster steeds verder verviel en een ruïne dreigde te worden.

Inmiddels is de Roerdalense wethouder Jan Teuwen (Praktische Politiek) ervan overtuigd dat het niet realistisch is om het oude kloostercomplex te behouden en een andere bestemming te geven. Herbestemming en verbouwing zou volgens berekeningen minstens tachtig miljoen euro kosten. Daarom wil hij de Maharishi-organisatie alsnog een sloopvergunning verlenen. Precies op tijd, want eerder dit jaar oordeelde de Raad van State dat alle eerder aan het klooster toegebrachte schade voor 21 september hersteld moet zijn.

Of het oude klooster nu definitief plaatsmaakt voor een nieuw complex dat is gebouwd volgens vedische voorschriften is nog niet zeker. Belanghebbenden kunnen nog bezwaar maken tegen de voorgenomen sloop.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden