Magnetisch micronaaldje maakt prikken echt pijnloos

Dat vaccinaties pijnlijk zijn komt doordat de injectienaald een zenuw raakt en in één keer het vaccin inspuit. Maar het kan ook anders. Biofarmacoloog Koen van der Maaden ontwikkelde een techniek die pijnloos vaccineren mogelijk maakt met behulp van micronaalden. Vandaag promoveert hij aan de Universiteit Leiden.

Bij Van der Maadens techniek wordt het vaccin direct onder de bovenste huidlaag afgegeven. Door de naald een positieve elektrische lading te geven, hecht het negatief geladen vaccin zich aan de naald, op dezelfde manier als de tegengestelde polen van een magneet aan elkaar klitten.

Zodra de naald in de huid komt neutraliseert die positieve lading, en laat het vaccin los. De naald komt dus niet in de buurt van de zenuw, waardoor de geprikte geen pijn voelt.

Micronaalden worden al langer gebruikt, maar tot nu toe werd het vaccin aan de naald geplakt met een soort lijm die een laag van enkele millimeters vormde. Hierdoor kon het vaccin niet efficiënt worden afgegeven.

De techniek van Van der Maaden heeft een laag van slechts enkele nanometers nodig.

Ander voordeel van deze techniek is dat er een droog vaccin kan worden gebruikt, dat veel minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen.

Vloeibare vaccins verliezen hun werking wanneer ze te warm of te koud worden. Het opslaan en vervoeren van de droge variant is dus veel makkelijker en minder kostbaar, wat de methode goed bruikbaar maakt in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden.

Van der Maaden denkt dat ook mensen met prikangst baat kunnen hebben bij de nieuwe techniek. Het kan nog wel vijf tot tien jaar duren voordat de nieuwe prikvorm op de markt komt. (trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden