Magma in de muffins

Bakkerij Bliss maakt verrukkelijke toverbaksels

Als Roos haar moeder een bliksemschicht door een kom cakebeslag ziet scheppen, weet ze het zeker: haar ouders zijn toverbakkers. De recepten van Bakkerij Bliss bevatten curieuze, magische ingrediënten, zoals de gaap van een wezel, een snufje noordenwind, het lied van een nachtegaal of een kommetje magma. Zo bakken Roos' ouders slaapvast-suikerkoekjes (ideaal voor slaapwandelaars) of liefdesmuffins (voor instant hartstocht).

Het valt niet mee om na het Harry Pottertijdperk te debuteren met een magisch kinderboek, maar Kathryn Littlewood pakt je meteen in met haar verrukkelijke verzinsels. Ook al blijft het verhaal erg luchtig, haar humor en fantasie zullen veel kinderen goed smaken.

Het aardige is dat de gezinsleden-Bliss zelf geen magische gaven bezitten. Al hun toverkracht komt uit een receptenboek. Een spannend gegeven, want zo'n boek moet niet in verkeerde handen vallen. Als Roos' ouders op reis zijn, dient de eerste potentiële dief zich meteen aan: de suikerzoete tante Lilian. Ze trekt ongevraagd bij de kinderen in.

Argwanend houdt Roos het receptenboek voor Lilian verborgen, maar ze kan het niet laten om zelf een magisch recept uit te proberen. Ze bakt waarheidskoekjes en liefdesmuffins en deelt die uit aan dorpsbewoners. Een hilarische puinhoop is het gevolg. Met de draai-om-binnenstebuiten-ondersteboventaart proberen de kinderen alles terug te draaien, maar werken ze zich alleen maar verder in de nesten. Met tegenzin roepen ze de hulp van Lilian in, die haar kans grijpt om het receptenboek te stelen.

Hoewel Lilian als 'dreigend gevaar' steeds op de achtergrond aanwezig is, draait dit boek vooral om de introductie van de mysterieuze bakkerij en de gevolgen van het betoverde banket. Die zijn grappig genoeg. Na die ondersteboventaart, bijvoorbeeld, rijden alle auto's plotseling achteruit, spelen leraren in de zandbak en spreekt iedereen achterstevoren.

De personages blijven wat karikaturaal, zoals wel vaker in dit genre. Alleen Roos' minderwaardigheidscomplex, iets te opzichtig gepresenteerd, biedt wat tegenwicht. De losse eindjes kondigen een tweede deel al aan, waarin Roos natuurlijk zal proberen het boek terug te krijgen. Of dat leuk blijft, is de vraag, want dit soort boeken zijn net roomsoezen: eentje is lekker, van te veel word je misselijk.

Kathryn Littlewood: Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss. Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven. Van Holkema & Warendorf/ Lannoo, Houten; 272 blz. € 14,99. Vanaf 10 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden