Magistrale vijf kilometer Kramer

In het gevecht om de Europese allroundtitel heeft uitdager Sven Kramer na twee afstanden een lichte voorsprong in het duel met titelverdediger Enrico Fabris.

Het spannendste EK sinds jaren wordt vermoedelijk pas morgen op de tien kilometer beslist. Op de eerste dag van het EK in Collalbo was het stuivertje wisselen. De Italiaanse thuisrijder Fabris deelde een psychologisch tikje uit met de winnende tijd op de 500 meter. Toen de avond al over de Dolomieten was gevallen sloeg Kramer terug met een magistrale race over vijf kilometer. De Fries verdedigt vandaag in een direct duel op de 1500 meter 0,25 seconde voorsprong.

Het vermogen om kritisch naar zichzelf te kijken kwam na de 500 meter bij Kramer weer naar boven. Hij had er stiekem op gehoopt dat hij Fabris kon kloppen, maar hij was 0,38 seconde langzamer. Het hoge verwachtingspatroon van Kramer illustreert zijn ongeduld. Vorig jaar bleef hij op de allroundtoernooien nog ver verwijderd van de sprints van Fabris. Op het EK van 2006 was de marge nog 1.15 seconde. Gisteren opende Kramer de 100 meter in 10.29; nooit was hij rapper. Dat alles is het resultaat van de aandacht die bij TVM vanaf de zomer is besteed aan het explosieve werk. Het moet de hongerige Kramer in Collalbo leiden naar zijn eerste internationale hoofdprijs.

Het tekent de winnaar in hem dat de 500 meter hem niet tevreden stemde. Getergd bereidde hij zich voor op de vijf kilometer. Ploeggenoot Carl Verheijen moest in de rit vóór hem Fabris proberen te slopen door bliksemsnel te starten. Dat lukte deels. De Italiaan liet zich weliswaar niet verleiden tot een suïcidale race, maar ging zo nadrukkelijk zijn eigen tempo rijden dat hij iets te behoudend werd. Zijn eindsprint zette hij te laat in. Fabris schatte zelf de schade op een seconde.

Coach Gerard Kemkers sloeg snel aan het rekenen en gaf Kramer een tijd van 6.16 als droge opdracht. ,,Dat was the job”, sprak Kramer na afloop voldaan. Alsof het hem geen enkele moeite kostte reeg de wereldrecordhouder uit Oudeschoot de rondjes in de 29 tellen aaneen. In de zesde ronde smeet hij in een bocht zijn armbandje weg. Het zat te ruim om zijn arm. ,,Ik moest even denken aan Falko Zandstra.” Zijn provinciegenoot verloor in 1995 een loszittend bandje op het WK in Baselga di Piné. Het belandde precies om zijn schaats, Zandstra viel uit het toernooi.

Slechts drie rondjes kon Kramer niet binnen de 30 seconden blijven. De licht aanwakkerende wind was daar volgens hem de oorzaak van. Bij het opmaken van de balans bleek zijn 6.15.65 een verbetering van het wereldrecord op buitenijs van Chad Hedrick uit 2005 (Inzell) met liefst tien seconden. Fabris gaf 4,6 seconde toe. De Italiaan putte daar hoop uit. ,,In Berlijn in november was het verschil nog tien seconden.”

Op ’zijn’ 1500 meter hoopt de olympisch kampioen van Turijn minimaal anderhalve seconde afstand te nemen van Kramer. Fabris: ,,Dat wordt mijn race.” Het belooft een meeslepend gevecht te worden. Kramer verbeterde zich dit seizoen ook op de metrische mijl. ,,Het is lekker dat ik tegen Fabris rijd. Ik moet gewoon bij hem blijven. En dan heb ik nog 25 rondjes om het goed te maken.”

De tien kilometer moet een zinderende apotheose worden van het duel tussen een intelligente rekenmeester en een eerzuchtige jonge hond. De vraag is of Kramers progressie op de kortere afstanden ten koste is gegaan van het stayeren. Op het NK allround was zijn tien kilometer niet uitzonderlijk. In de World Cup van Moskou reed hij hem niet, Fabris wel: hij won. De ijle berglucht op bijna 1200 meter hoogte kan morgen een rol spelen. Fabris traint veel in de bergen van Baselga. Maar de Italiaan wees er op dat Kramer in december ook enkele weken trainde in Collalbo. De kansenverhouding? Fabris: ,,Fifty-fifty.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden