Magische ontmoeting

Ruby Sparks
Regie: Jonathan Dayton en Valerie Faris. Met Paul Dano en Zoe Kazan.

Als je dacht alle fantastische hersenspinsels van Woody Allen, Spike Jonze en Michel Gondry wel eens gezien te hebben, kondigt zich met 'Ruby Sparks' toch weer een leuke, nieuwe ode aan de verbeeldingskracht aan. Een jonge schrijver, gebombardeerd tot het wonderkind van de Amerikaanse literatuur, treft op een dag zijn romanpersonage in levende lijve. Punt is, dat hij juist bezig was een verhaal te schrijven over het meisje van zijn dromen. En daar staat ze dan, in Calvins keuken, Ruby Sparks, het mooiste, liefste, grappigste meisje dat de schrijver kon verzinnen.

Natuurlijk gaan de gedachten uit naar Woody Allens 'The Purple Rose of Cairo' waarin Mia Farrow als bioscoopbezoekster Cecilia bijna van haar stokje ging toen de knappe hoofdrolspeler van de film op een dag van het scherm de zaal in stapte, om haar het hof te maken. "I just met a wonderful new man", hoorden we Cecilia zeggen, "he just isn't real, but you can't have everything."

Een klein verschilletje met Ruby Sparks. Alles duidt erop dat het meisje echt is. Ze is zichtbaar voor Calvins broer en ouders. Of spelen zij het spel soms mee? Paul Dano en Zoe Kazan vormen als de nieuwe geliefden een heerlijk duo. Misschien heeft het er wel mee te maken dat de acteurs in werkelijkheid ook een stelletje zijn, maar ze spelen hun magische ontmoeting met aanstekelijk naturel.

Zoe Kazan, kleindochter van filmlegende Elia Kazan, speelt daarbij een mooie dubbelrol als hoofdrolspeelster en scenarioschrijfster. De liefdesfilm met magisch-realistische toets, waarin Mary Shelley's Frankenstein doorklinkt, is ontsproten aan haar fantasie, en met hulp van de regisserende echtelieden Jonathan Dayton en Valerie Faris een charmant kleinood geworden. Dayton en Faris verrasten een paar jaar geleden al met de roadmovie 'Little Miss Sunshine', en doen dat opnieuw met 'Ruby Sparks'.

Obstakels zijn er genoeg, vooral als de creatie van de schrijver een eigen wil blijkt te hebben, die weer door de schrijver te manipuleren blijkt, als hij achter de typemachine kruipt. Maar hoe ver kan hij gaan in het kneden van zijn droomvrouw?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden