Magische mayo, gereed in 3 minuten en 2 seconden

Over de herkomst van het woord 'mayonaise' doen vier theorieën de ronde. Taalkundig gezien zou de naam van de saus kunnen afstammen van het middeleeuwse Franse woord moyeu, wat eierdooier betekende. Een andere mogelijkheid is dat mayonaise een verbastering is van bayonnaise: de naam van een sausspecialiteit uit Bayonne, in het zuidwesten van Frankrijk. De meest geaccepteerde verklaring voert terug naar 1756, het jaar dat de graaf van Richelieu de hoofdstad van Menorca - Mahón - veroverde. De chef-kok van de graaf zou de lichte saus hebben uitgevonden en vernoemd naar de overwinning op Mahón. De oorspronkelijke spelling mahonnaise ('van Mahon') werd later mayonaise.

Het leukste verhaal gaat over de graaf van Mayenne, die op een dag van kip met koude saus zat te smullen. Het eten smaakte blijkbaar zo goed dat de graaf weigerde van tafel te gaan, ondanks het feit dat de troepen van Hendrik IV eraan kwamen. Zo ging de slag van Arques (15-18 september 1589) verloren. De koude saus, tot dat moment naamloos, zou hierna spottend mayennaise genoemd worden.

Hoe het ook zij, mayonaise is heel goed zelf te maken. Sterker nog, zelf mayo maken is regelrechte culinaire magie. Althans, als je de snelle methode hanteert. Ik leerde die ooit van mijn moeder, die het uit een kookprogramma had opgepikt. Tot die tijd maakte ze het op de traditionele, trage manier, waarbij je met engelengeduld druppels olie toevoegt aan een ei, terwijl de mixer of keukenmachine op de hoogste stand draait. En dan moest je altijd nog maar hopen dat boel niet ging schiften.

Nee, dan liever de snelle variant. Doe alle ingrediënten in een weckpotje of neem een (goed schoongemaakte) oude pot pindakaas of jam, zolang de pot maar groot genoeg is om de staafmixer in te stoppen. Hou de pot met één hand vast, zet de staafmixer op de bodem, zet op de hoogste stand, 'trek' langzaam naar boven en aanschouw de magie. Binnen een paar seconden verandert de olie voor je ogen in dikke, witte mayo. Even proeven en zo nodig nog wat citroensap of mosterd erdoor mixen.

De laatste keer dat ik dit maakte heb ik mezelf geklokt: gereed na 3 minuten en 2 seconden.

Ingrediënten

ca. 300 ml zonnebloemolie (of zoveel als circa twee derde van de inhoud van de pot waarin de mayonaise wordt gemaakt)

1 ei

1 teentje knoflook

sap van een halve citroen

2 tl mosterd

peper en zout naar smaak

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden