Magisch stof

,,Het was alsof er een handvol magisch stof was uitgestrooid.'' Het gezicht van de vrouw lichtte op toen ze dit beeld vond voor de betovering die er lag over de 29ste juli 1981, de trouwdag van prins Charles en Lady Di. Ze had gezongen tijdens de huwelijksplechtigheid en voelde zich deel van een gebeurtenis ,,waarbij alles klopte'', zoals een ander het uitdrukte in de BBC-documentaire 'You had to be there - The Royal Wedding'.

Zo'n magie moet er ook geweest zijn toen de Joodse tempels nog op de Tempelberg stonden en massa's Joodse pelgrims de diensten bijwoonden tijdens feestdagen. Komt magische stof van een magische steen?

Zondag werd niet alleen het desastreus afgelopen huwelijk van Charles en Lady Di herdacht, maar ook de vernietiging van de Joodse tempels. De magie van zondag was de magie van het geweld en de ophitsing en de aanleiding was een brok steen. De Getrouwen van de Tempelberg zijn Joden die helemaal bevangen zijn door het sprookje van de hoeksteen van de Derde Tempel. Ze hebben een brok steen gevonden van 4500 kilo. Dit is wat zij zien: ,,De Sjechina (de Aanwezigheid van God op aarde, tb) woont op deze heilige hoeksteen uit de eindtijd en bestraalt hem met lichtstralen en glorie, waaruit op opwindende wijze blijkt dat God hem heeft geaccepteerd, gezalfd en gezegend.''

Voor de Tempelgetrouwen is de herbouw van de Tempel het begin van de messiaanse tijd: de tijd van totale vrede. Maar het mengsel van messiaanse gedrevenheid en politieke realiteit is explosiever dan semtex.

Zondagochtend brachten veertig Tempelgetrouwen hun gekoesterde hoeksteen met een vrachtauto naar een parkeerplaats in de Oude Stad. Let wel, niet op het terrein van de grote moskeeën, zoals de Al Aksa. De steen werd bovendien onmiddellijk weer mee teruggenomen, weg uit de Oude Stad. Het was niet meer dan een zeer korte, symbolische daad. Maar wel een die als 'stompzinnig' werd veroordeeld door de rabbijn die werkzaam is bij de Klaagmuur. ,,Het heeft het vuur (van de ophitsing, tb) slechts aangewakkerd'', was het commentaar van opperrabbijn Meïr Lau. Dezelfde die zaterdag Trouw haalde, omdat hij heeft verklaard dat het Israëlische beleid om Palestijnen die aanslagen plannen of gaan plegen te doden conform de Joodse wet is. Je hoeft namelijk, als je zeker weet dat iemand het op je leven heeft gemunt, niet af te wachten tot hij je komt vermoorden, maar je mag hem preventief uitschakelen.

In Nederlandse vredesomstandigheden is zo'n wetsuitleg stuitend, in een oorlogsgebied ligt dat anders. In Jeruzalem ligt alles anders. De Palestijnen, verzameld op de Tempelberg, zagen in hun geestesoog -want daadwerkelijk was hij ver buiten gezichtsveld- alleen de steen, niet de magie van de hoeksteen en begonnen uit woede over de dreigende 'ontheiliging' van islamitische heilige plaatsen met stenen te gooien naar de Joden die bij de Klaagmuur biddend zaten te treuren over de vernietiging van hun tempels. Vooral de Joodse vrouwen moesten het daarbij ontgelden. Mannen en vrouwen moesten wegvluchten van het plein voor de Klaagmuur. Pas toen de Israëlische politie met 400 man de rust had hersteld bovenop de Tempelberg konden zij terugkeren naar hun gebed.

Ondertussen wordt er precies op de plek van het oude Joodse tempelcomplex gebouwd door de islamitische autoriteiten die de Tempelberg beheren. Zonder archeologisch toezicht. Vrachtauto na vrachtauto met puin wordt afgevoerd. Puin met archeologische resten, die de Joodse aanwezigheid in de verschillende periodes onderstrepen. De daadwerkelijke destructie op de Tempelberg komt nu van islamitische en Palestijnse kant.

Hoeksteen, gooisteen, puinsteen: niks geen handvol magisch stof. Integendeel, de magie van afgoderij en ideologie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden