Review

Magisch Flevoland blijkt vooral schraal polderland

Reputaties vermogen wat. Wie het door Waanders (bekend om zijn mooie kunstboeken) uitgegeven 'Magisch Flevoland' ziet, denkt dan ook direct een parel in handen te hebben. Neem de omslagfoto. Ruime blauwe wolkenlucht boven de gele voor de polder zo typische koolzaadvelden. Wat wil je nog meer?

Weinig als je ook nog ziet dat de foto's door kunstenaar Ger Dekkers (bekend om zijn 'perspectivische' landschappen) gemaakt zijn en de tekst door Henk Hofland geschreven is. Maar dat valt tegen. Ondanks de reputaties merk je al snel dat er helemaal niets magisch aan het Flevoland van dit boek te beleven valt. Alles is zo obligaat als de pest. Als relatiegeschenk van Nederlands twaalfde provincie aan derden zal niemand er zich aan storen. Maar verder?

Neem de fotografie. Op een enkele foto van een sproeiende watersproeier in het akkerland en twee goed gecombineerde winterfoto's (blz. 44 en 45) na, zijn de foto's niet interessanter dan die van de gemiddelde huisvestingsbrochure. Nergens gebeurt iets spannends, vrijwel nergens wordt er iets met perspectief of kleur gedaan. Nee, nergens krijg je de indruk dat Dekkers iets ziet. Zelfs de foto's met de typische Dekkers-lijnenlandschappen zien niet spannend meer. Neem de foto van de haven van Urk of de regenboog boven de weg. Geen oog voor detail noch voor de grootsheid van het landschap. En dat terwijl er in de Nederlandse landschapsfotografie op dit moment zulke aardige dingen gebeuren. Kijk maar naar Theo Baart (Hoofddorp), Ad van Denderen (Hoeksche Waard) of Bert Verhoeff (Nescio). Nee, bij Dekkers rest één opmerking: Martin Kers is beter.

Volgt Hofland. Die in het boek als een echte Flevoliefhebber getypeerd wordt. En dan nog wel een die de polder in Nederlands perspectief zet. Toe maar. Hofland is een van de allerbeste journalisten van ons land. Maar in de Flevopolder raakt hij de weg kwijt. Neem nou het volgende: Eerst schrijft hij in volleerd reclameproza: ,,Urbaan Almere, een ongeschonden natuur, schone energie, dat alles hoort tot het nieuwste Nederlandse landschap. Het is niet rustiek, het heeft zich vèr verwijderd van de vaderlandse knusse geborgenheid'... Even later krijgen figuren die ook maar met één kritische vinger naar de stad durven te wijzen ervan langs: ,,Almere Haven lokt zijn nieuwe bewoners met nieuwe kleinschaligheid: de knusheid van grachten en de vernuftig geconstrueerde intimiteit van tuinen en smalle achterstraatjes. Dit geheel wekt in vakkringen kritiek en hoon: 'nieuwe kneuterigheid' en 'truttisme'.' Om te vervolgen met de dooddoener dat hier dan niet stedenbouwkundig een sprong voorwaarts is gezet, maar dat de opzet, gezien het inwonertal, wel geslaagd is. Prachtig Ikeaproza, dat zeker, maar het effect is averechts. Als je nog geen vooroordeel tegen dat prachtige polderland had, zou je dat na het inzien van 'Magisch Flevoland' terstond krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden