'Magic' is een rage

SpellenSpektakel: 5, 6 en 7 mei 1995, Beursgebouw Eindhoven.

Dit is geen geheimtaal, maar zo praat een groepje elf- en twaalfjarigen, dat een potje 'Magic' speelt. 'Magic' is een complex verzamelkaartspel, dat eind 1993 uit Amerika kwam overwaaien en nu in de grote steden in Nederland een ware rage is geworden. Reclame voor 'Magic' is niet nodig: de mond-tot-mondreclame werkt aanstekelijk genoeg. Als een van de weinige gespecialiseerde spellenwinkels in Amsterdam weer nieuwe voorraad heeft, is die vaak in een dag uitverkocht. Uitgever is het Amerikaanse bedrijf 'Wizards of the coast', maar de kaarten worden gedrukt in België door de speelkaartenfabrikant 'Carta Mundi', die vanwege het succes van onder meer 'Magic' tientallen nieuwe werknemers in dienst kon nemen.

Het spel bestaat momenteel uit meer dan twaalfhonderd verschillende kaarten, uitgebracht in een aantal basissets en expansionsets met fantasierijke namen als Arabian Nights (+/- 120 kaarten), Legends (+/- 300 kaarten) en Fallen Empires (+/- 190 kaarten). In mei komt een nieuwe set uit, Ice Age, met ruim 300 kaarten.

AGRESSIEF

Er zijn verschillende tijdschriften over verzamelspellen, zoals 'Conjure' en 'Scrye', met nieuwtjes en tips. Niet alleen over 'Magic', maar ook over bijvoorbeeld het kaartspel 'Jyhad' (!), dat veel complexer en agressiever is dan 'Magic' (zelfs zo, dat De Bijenkorf het weigert te verkopen, terwijl 'Magic' daar sinds kort wel verkrijgbaar is).

De kaarten zijn verdeeld over vijf kleuren, plus artifact-kaarten die je bij elke kleur kunt gebruiken. Rood is een echte aanvalskleur, zwart heeft veel vernietigingskracht, wit is vrij defensief, blauw is 'tricky' (kan bijvoorbeeld een rode kaart in een blauwe veranderen) en groen is van alles wat. Elke kleur heeft zijn eigen 'natuurlijke vijand' en bondgenoot. Zo is wit bondgenoot met groen, maar vijand van zwart.

Elke kaart heeft zijn eigen spelregel, die op de betreffende kaart beschreven staat. De waarde van een kaart wordt bepaald door zijn aanvals- en verdedigingskracht, en door zijn toverkracht, uitgeoefend via toverspreuken en bezweringen.

De kaarten hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Ze vertonen mysterieuze, griezelige afbeeldingen, gemaakt door tientallen kunstenaars, met tot de verbeelding sprekende namen als Sirens Call, Lord of Atlantis, Sea Serpent, Phantasmal Terrain, Aladdins Ring, Wall of Swords, Giant Spider, Timetwister, Nightmare, Frozen Shade, Plague Rats, Karma en Zombie Master.

Het geheel ademt de sfeer van magie, horror en fantasy, en regelmatig meen je figuren te herkennen uit sprookjes, uit Tolkiens 'In de ban van de ring' of 'Het oneindige verhaal' van Michael Ende. Jongeren vanaf een jaar of tien zijn er gek op en leren spelenderwijs Engels. Zelfs volwassenen kunnen zich niet onttrekken aan de magie van 'Magic'.

RUILHANDEL

Er bestaan inmiddels zoveel kaarten dat de meeste spelers één bepaalde kleur gaan sparen en compleet proberen te krijgen. Maar elk pakje, of het nu een starter deck is (voor beginners, 60 kaarten) of een booster pack (bevat meer rares en uncommons, 8 of 15 kaarten) bevat andere kaarten. Elke keer is het dus een verrassing wat erin zit. Daardoor is een levendige ruilhandel ontstaan, compleet met ruilbeurzen, waarbij het vooral om de rares, de zeldzame kaarten gaat, die tegelijk ook de sterke kaarten zijn, met veel magische kracht. Die kaarten zijn simpelweg zeldzaam omdat er minder van gedrukt zijn; ze worden dus kunstmatig zeldzaam gehouden en er worden vaak grote bedragen voor geboden. De kaarten uit de allereerste reeks, de alpha-set, zijn bijvoorbeeld bijna niet meer te krijgen en dus het duurst. Zo werd onlangs op een veiling voor een Black Lotus-kaart honderd gulden betaald.

'Magic'-spelers kunnen voorlopig vooruit: begin mei worden in Eindhoven op het 'SpellenSpektakel' de eerste Nederlandse Kampioenschappen Magic gehouden. De winnaar mag in Amerika deelnemen aan de Wereldkampioenschappen Magic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden