Maghreb-landen verbieden ’anti-islamitische’ L’Express

amsterdam – - Marokko, Algerije en Tunesië hebben de meest recente editie van het Franse weekblad L’Express verboden. Ze nemen aanstoot aan het artikel Le Choc Jésus-Mahomet (de botsing Jezus-Mohammed).

Het weekblad zegt op zijn internetsite niet te begrijpen waarom het nummer verboden is. Het thema van het blad is een vergelijking tussen het christendom en de islam, uitgewerkt in zes artikelen. Het nummer is gemaakt met het oog op een bijeenkomst deze week in Rome van christelijke en islamitische theologen ’om de dialoog tussen de islam en het christendom te helpen’.

Volgens de Marokkaanse minister van informatie Khalid Naciri is de editie verboden op grond van artikel 29 van de Marokkaanse perswet. Dat verbiedt de publicatie van artikelen die schadelijk zijn voor de islam of de monarchie. „Ons land mag door niemand worden gebruikt om artikelen te verspreiden die afbreuk doen aan onze religie of die onze openbare orde ondermijnen”, aldus Naciri.

Algerijnse ambtenaren waren, anoniem, iets duidelijker: de vergelijking zou pro-Bijbel uitpakken en er zouden „illustraties of berichten in staan die niet stroken met de islamitische moraal of de nationale waarden”. L’Express zegt juist extra omzichtig te werk te zijn gegaan om te voorkomen dat moslims gekrenkt worden. Waar op de omslag van de Franse editie portretten van Jezus en Mohammed zijn afgedrukt, is op de omslag van de internationale editie het gelaat van Mohammed bedekt. Op het afbeelden van de profeet rust in de islamitische wereld een groot taboe. Binnenin L'Express staan wel afbeeldingen van Mohammed, maar die komen uit islamitische bronnen.

Hoofdredacteur Makarian benadrukte in een verklaring dat L’Express het enige Franse tijdschrift is dat maandelijks een speciale bijlage over Marokko heeft. „Wij worden in de ban gedaan ondanks deze speciale aandacht die blijk geeft van ons respect voor het Marokkaanse volk en het moslimgeloof.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden