Mag zoon (18) met zijn vriendin (17) slapen als haar ouders dat niet willen?

Onze zoon (18) en zijn vriendin (17) willen graag bij elkaar slapen. Van ons mag dat wel, maar haar ouders willen dat zij wacht met seks tot haar achttiende. Wat moeten we tegen onze zoon zeggen?

Leuk!', zegt opvoedkundige Marina van der Wal allereerst. "Ze zijn verliefd en verlangen naar elkaar. Er is ook niets zo fijn als samen wakker worden!" De puberdeskundige is echter streng voor de ouders van het meisje; die maken behoorlijk inbreuk op haar autonomie. "Vanaf je zestiende mag je beslissen over je eigen lijf. Bovendien is het net zo goed haar huis. Deze jongen en meisje hebben niets anders dan hun eigen kamer." Van der Wal schreef zojuist 'Vrij(be)wijs', samen met psychiater Bram Bakker. Het boek, dat de seksuele voorlichting thuis wat kan vergemakkelijken, ligt volgende week in de winkel.


Het is niet fair als ouders hun idee over seksualiteit opleggen aan hun kinderen, vindt Van der Wal. "Het stel heeft besloten dat het seks wil hebben, dat is nu eenmaal het effect van liefde en hormonen. Grote kans trouwens dat het allang is gebeurd."


Van der Wal heeft zelf louter zoons, is het dan niet makkelijker praten? "Misschien wel', erkent ze. "Zeker voor een vader schijnt het lastiger te zijn om te accepteren dat zijn schattige meisje een seksueel actieve vrouw is geworden."


Op zich is elke ouder die zijn kind wil beschermen, te prijzen, zegt ze. Maar het is ook belangrijk dat kinderen zich op een ontspannen manier seksueel kunnen ontwikkelen. "Het is zo jammer: dit stel moet zich haast verontschuldigen. Gun ze liever een warme start. Wat willen de ouders van het meisje anders? Dat ze haar eerste stappen op het liefdespad zet in een kuil in de duinen, in een fietsenhok, in de auto?"


Maar wat moeten de vader en moeder van de jongen er mee? Het is lastig toestemmen, als de andere ouders het niet goedkeuren. Een nachtje logeren wordt inderdaad moeilijk, denkt Van der Wal. "Maar ze kunnen het stel met alle liefde overdag wat privacy gunnen en beloven dat ze niet zullen storen met thee en mariakaakjes."


En de ouders moeten niet schromen met advies: zij de pil en hij een condoom, in ieder geval tot hij getest is op chlamydia, vindt Van der Wal. "En de ouders betalen de condooms." Van der Wal besprak seksualiteit al vroeg. Toen haar jongens nog op de basisschool zaten, mochten ze al spelen met condooms, ze vullen met water. En toen ze er eenmaal de leeftijd voor hadden, zorgde moeder voor een grote pot, waar condooms in familieverpakking voor het grijpen lagen. "Tot mijn grote afschuw ging dat echt heel hard, ik had het idee dat ik het hele dorp van gratis condooms voorzag, maar ik had mijn zoons beloofd me met het gebruik ervan verder niet te bemoeien."


Ontwikkelingspsycholoog en UvA-docent Channah Zwiep, gespecialiseerd op het gebied van seksuele ontwikkeling en opvoeding van kinderen, ziet dat veel ouders laat beginnen met voorlichting. "Deze ouders hadden hun kinderen waarschijnlijk al zien zoenen en knuffelen, dan weet je dat zo'n vraag over blijven slapen er ook een keer aan komt. Als je kinderen van jongs af aan leert praten over hun lichaam, ook expliciet over geslachtsdelen, dan leren ze ontspannen omgaan met hun eigen lijf. Later kun je het hebben over seksualiteit, over wat fijn is en wat niet. Dat maakt een gesprek over de eerste keer en wat een goede leeftijd is, ook makkelijker."


De gemiddelde leeftijd waarop zowel jongens als meisjes voor het eerst seks hebben is 16,6 jaar, weet Channah Zwiep. Met 18 en 17 is dus ook niet zo veel mis. Maar jaren zeggen volgens haar niet alles, net zo min als de duur van een relatie. "Het gaat er vooral om of ze goed in hun lijf zitten. Is er geen sprake van druk, kan het meisje voor zichzelf opkomen? Hoe ziet dit stel zijn relatie over een paar maanden?"


Daar kom je achter door er over te praten, zegt Zwiep. Doe normaal over seks. En praat niet alleen over veilig vrijen of de mogelijkheid om zwanger te worden, zeggen beide deskundigen, maar vooral ook over warmte en intimiteit. En over plezier en lust.


Zelf een kwestie indienen? Mail: opvoedvraag@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden