Moderne manieren

Mag ons gezin nog wel bidden als de buurkinderen bij ons komen spelen?

Beeld Nanne Meulendijks

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Wij zijn een Nederlands-Hervormd gezin en wonen in de Randstad. Onze zoon van vier jaar speelt regelmatig met kinderen uit de buurt en soms eet er een kind mee met de lunch. Wij zijn gewend voorafgaand aan de maaltijd een kort dankgebed uit te spreken. De buurkindjes doen dan braaf mee door elkaars handjes vast te houden en de dankzegging te beamen. Omdat zij dit van huis uit niet gewend zijn, levert het bidden nog weleens leuke gesprekjes op. Zo hebben we bij de lunch vraagstukken besproken als: wie was Jezus en waarom moest Hij aan het kruis? Wat is er met Hemelvaart gebeurd?

Nu werd ik onlangs door twee verschillende ouders hierop aangesproken. De buren verzochten mij in aanwezigheid van hun kinderen het bidden en de volgens hen daarmee gepaard gaande indoctrinatie te staken. Ik zit er erg mee in mijn maag, want ik ben er niet op uit dat ik als de Jehova’s-getuige van onze straat word aangemerkt. Ik vind het juist gezellig dat de buurkinderen bij ons over de vloer komen. Mag ons gezin nog wel bidden als zij bij ons komen spelen?

Amen

Beste Amen,

Dit verzoek is hoogst ongepast. Vanzelfsprekend mag u in uw eigen huis uw standaard dankgebed voor de lunch uitspreken in aanwezigheid van buurkinderen. En als die kinderen vragen stellen, kunt u daar naar eer en geweten antwoord op geven. Zo steken de kinderen nog eens wat op over het voor hen kennelijk onbekende christendom. Zeg tegen ouders met een christenfobie dat het dankgebed deel uitmaakt van uw dagelijkse routine, dat het voor uw gezin betekenisvol is en dat u er niet op uit bent om zieltjes te winnen. Houd uw toon vriendelijk en stel de klagers gerust dat het nooit kwaad kan voor kinderen of volwassenen om in aanraking te komen met onbekende culturen en religies. Als ouders daar bezwaar tegen hebben, zullen ze hun kinderen moeten ophokken. Dat laatste hoeft u er vanzelfsprekend niet bij te zeggen - die conclusie kan iedereen zelf trekken.

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in dit dossier.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden