Mag ik vrienden vragen biologisch te koken?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,

Mijn partner en ik eten thuis biologisch (-dynamisch). Als we uit eten gaan, eten we ook het liefst voedsel zonder gif. Mag je dit ook vragen aan je vrienden als ze je uitnodigen voor een etentje bij hen thuis? Ik heb dat al een paar keer gevraagd en men vond het geen probleem, maar mijn partner vindt dat ongepast, omdat bio duurder is en je de mensen daarmee op kosten jaagt. Zij vindt wat wordt geserveerd minder belangrijk dan het gezellig samenzijn met vrienden. Zeggen dat je vegetarisch bent of een glutenallergie hebt, is volgens haar iets totaal anders dan zeggen dat je een allergie hebt voor gangbaar eten (niet bio).

Zij is bang dat vrienden uiteindelijk besluiten ons maar niet meer uit te nodigen, omdat we moeilijk doen over het eten. Wat vindt u? Kunnen we vragen om biologisch eten of moeten we ter wille van de vriendschap onze principes maar af en toe opzij zetten en gewoon gezellig (weliswaar giftig) voedsel eten?

Vragen om biologisch

Beatrijs Ritsema

Beste Vragen om biologisch,

Het is behoorlijk aanmatigend om uw vrienden te vragen om u duur biologisch (-dynamisch) voedsel voor te schotelen. Veel mensen kopen uit zichzelf al biologische, dier- of milieuvriendelijke producten, en degenen die dat niet doen hebben daar hun (mogelijk financiële) redenen voor of het interesseert ze niet. Uw menu-eis is van een andere orde dan vegetarisme of een specifieke allergie, omdat normaal supermarktvoedsel niet giftig is.

Geen enkele wetenschapper of arts zal beweren dat producten uit de grootschalige landbouw en veeteelt giftig oftewel schadelijk voor de gezondheid zijn. Daar is simpelweg geen bewijs voor. Bovendien ziet de voedsel- en warenwet via controles erop toe dat de volksgezondheid niet in gevaar komt.

Ik ben bereid met allerlei dieetwensen rekening te houden, maar als gasten vragen om biologisch (laat staan biologisch-dynamisch) voedsel, zou ik dat met een glimlach serveren en hen vervolgens nooit meer uitnodigen, omdat ik het krankjorum vind dat men ervan uitgaat dat ik, zonder hun waarschuwing, een giftige maaltijd op tafel zou zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden