Mag ik raden wat Smeets dacht? Ja, dat mag ik raden

Van Mart Smeets vindt iedereen iets, hijzelf ook, dus daar hoef ik niets aan toe te voegen. Ook zonder parate mening was het 'Saluut - Mart Smeets, van Apollohal tot Rio' van 'De Wereld Draait Door' aan hem een warm en veelzeggend overzicht.

Na ruim 42 jaar sportjournalistiek neemt Smeets (69) afscheid van NOS Studio Sport met de Olympische Spelen in Rio als laatste klus. Hij gaat met pensioen, en bij zo'n legende, grootmeester, reus, instituut, icoon, past een groot afscheid, vond DWDD.

Twitteraars jubelden na afloop: 'Staan en klappen, meer niet. Groter dan Mart Smeets krijgen we niet meer', en 'Helden kunnen we dus wèl eren bij leven in Nederland'. Een ander heeft 'gemengde gevoelens bij #martsmeets. Klasbak, arrogant, irritant, intelligent, belezen, kortzichtig, opdringerig, één met de camera.'

Al die eigenschappen kwamen langs woensdag. Intelligent en belezen is hij zeker; hij stortte een sportencyclopedie over de kijker uit. Matthijs van Nieuwkerk loodste hem gepast onderdanig door de hoogte- en enkele dieptepunten van de sportgeschiedenis heen. Wist de presentator zijn plek niet, dan wees 'De Mart' hem die wel. Smeets: "Je opent nu een luikje bij me, dat weet je." (over sprintster Florence Griffith)

Van Nieuwkerk: "Ik weet het niet."

Smeets: "Jawel."

Het ging van Dafne Schippers en Tom Dumoulin naar Mohammed Ali, Ard Schenk en de hoog springende basketballer Michael Jordan. "Kun je vliegen?", vroeg Smeets hem ooit.

Dan Lance Armstrong. Van Nieuwkerk: "Wat denk je nu?" Smeets: "Lul." Hij had de dopingnemer jaren de hand boven het hoofd gehouden en werd er het hardst van alle journalisten op afgerekend. Dat heeft hem geknakt, zegt hij. "We konden allemaal niets bewijzen."

Snel gaat de gastheer verder. De beelden van sprinter Derek Redmond bij de Spelen van 1992 ontroeren hem; na een acute hamstringblessure helpt zijn vader hem alsnog strompelend over de streep. Zo'n vader had hij zelf niet. Als jonge profbasketballer haalde Smeets het Nederlands team. Zijn vader kwam drie keer per jaar kijken. "Een minuut voor het einde van de wedstrijd stond hij dan op en schoof weg."

Geen warmte, geen aandacht, geen ogen op de sportzoon gericht. Alles wat hijzelf sporters wèl bood. Misschien moest zijn eigen zoon Tjerk er ook topsporter voor worden.

Hij gaf zijn publiek passie, verhalen, anekdotes, verbeeldingskracht. In een bizar NOS-fragment moest hij in drie minuten een wieleretappe samenvatten, zonder beeld met slechts een kladblokje. De volzinnen rolden er uit tot op de slotzin in de laatste seconde. Puur vakmanschap.

Zijn NOS-baas Jan de Jong noemt hem 'de Johan Cruijff van de sportpresentatoren'. Bij de eindcompilatie van beelden van vier decennia Mart Smeets, komt hij geroerd tot zwijgen. Ik zie hem denken. Mag ik het raden? Ja, dat mag ik raden: "Verrek, ik ben wèl gezien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden