Mag ik me bemoeien met het vakkenpakket dat mijn zoon kiest?

Zoonlief (15) is liever lui dan moe. Precies zoals pa zelf als scholier was. En bij de keuze van de examenvakken dreigt hij voor een pretpakket te kiezen. Net als hij deed, hetgeen hij later zo vaak betreurde. Mag de vader zich ermee bemoeien? Hoe gaat hij daar verstandig mee om?

Een paar keer per week zit hij naast puberzoon aan de keukentafel. Samen wiskundesommen te maken. Het kost de vader moeite, als alfaatje. Veel liever zou hij helpen met wat leuke Franse teksten, of desnoods Duitse naamvallen. Maar hij wil zich niet laten kennen. Wiskunde is van levensbelang in het huidige schoolsysteem, waar bijna alle eindexamenpakketten rond dat vak zijn opgebouwd. Net als zo'n beetje alle leuke vervolgopleidingen.

Die talen: dat zit blijkbaar toch in de genen. De vader herkent de voorkeuren van zijn zoon. Maar zonder wiskunde komt hij nergens, hoort hij steeds vaker om zich heen. Vandaar al die sessies aan de keukentafel. Zelf koos hij destijds ook voor een pretpakket, omdat Pythagoras en pi abacadabra voor hem waren. Hoe kan hij neutraal adviseren, zonder te pushen? Hij wil niet overkomen als die vader die zijn eigen gemiste kansen op een glansrijke carrière op zijn oogappeltje projecteert.

Dat is een moeilijke vraag, vindt Eddie Brummelman, promovendus ontwikkelingspychologie van de Universiteit Utrecht. Hij deed onderzoek naar hooggespannen verwachtingen van ouders. "Je wilt je kind niet pushen om jouw advies te volgen. Maar deze vader wil ook dat zijn zoon een verstandige keuze maakt."

Veel psychologen en filosofen hebben erover gespeculeerd: willen ouders dat hun kind de dromen vervult die zij zelf niet hebben kunnen vervullen? vervolgt Brummelman.

"Ons onderzoek laat zien dat ouders dat vooral willen als ze hun kind zien als onderdeel van zichzelf. Als dat het geval is, dan voelen de prestaties van hun kind ook een beetje als hun eigen prestaties."

Het is dus niet raar of ongebruikelijk te willen dat jouw kind een ander pad bewandelt dan jijzelf, zegt Brummelman. En advies geven kan geen kwaad. "Sterker nog: Het is belangrijk dat je kind weet welke voor- en nadelen een bepaalde keuze heeft. De vraag is echter: push je je kind om jouw advies te volgen? Of geeft deze vader zijn zoon de ruimte om uiteindelijk zijn eigen keuzes te maken? Vooral als je kind volwassener wordt, is het belangrijk om de autonomie van je kind te respecteren."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Opvoedvraag@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden