’Mag ik je een kus geven?’

In drie verzorgingstehuizen wisselden studenten en ouderen gisteren ter voorbereiding op Valentijnsdag ervaringen uit over daten. Ans Janssen (82) gaf de beste tips en won een beker.

Sjaak van de Groep

Wist u eigenlijk wel wat daten was?

„Ik kende het woord niet. Maar in mijn tijd ging je ook uit, alleen belandde je niet zo snel met elkaar in bed als tegenwoordig. Ik leerde mijn man kennen toen ik zeventien jaar was, maar ik had nog geen zin in vaste verkering. Twee jaar later kwam ik hem weer tegen, ik vond hem leuk en aardig, hij ging toen net naar Indonesië. Ik heb drie jaar op hem gewacht. Tsja, wat kende je elkaar? We trouwden toen we beiden 27 waren.”

Uw man is kortgeleden, na een huwelijk van 53 jaar, overleden. Was hij uw eerste liefde?

„Hij was mijn eerste echte liefde, maar toen ik vijftien of zestien was, had ik een ander vriendje met wie ik naar dansschool Kwekkeboom ging. Ik vond hem aardig, hoor, meer niet. En toen mijn toekomstige man in Indonesië was, bleef ik ook echt niet thuis zitten. Een keer tijdens een avondje dansen met vriendinnen werd het laat. Een jongen bracht mij thuis en vroeg voor de deur: mag ik je een kus geven? Ik zei: nee, mijn vriend is in Indonesië en daar wacht ik op. Jaren later kwam mijn man hem tegen op het werk. Ze werkten namelijk bij hetzelfde bedrijf. Oh, was jij die jongen waar ze op wachtte, zei die man toen.”

Zou u ooit weer verliefd kunnen worden?

„Zeg nooit nooit. Als ik een leuke man zou treffen die mij gezelligheid biedt, dan zou ik weer verliefd kunnen worden.”

Wat waren uw tips?

„Het is niet altijd rozengeur en manenschijn in een relatie. Als je kunt praten, dan moet je praten. Een meisje vertelde me dat ze een brief had gekregen van haar ex waarin nogal rare dingen stonden. Hij wilde op een vervelende manier weer contact met haar. Daar moet je meteen mee nokken, heb ik gezegd. Meisjes vroegen ook advies wat te doen als je vriendje niet romantisch is. Het moet van twee kanten komen, zei ik. Praat er over als je iets leuks wilt doen of als je wilt dat hij jouw jas pakt. Mijn man pakte mijn jas ook vaak en hij hield de deur van de auto voor me open. Al werd dat wel minder met de jaren.”

En heeft u ook nog wat geleerd van de studenten?

„Beide tijden zijn niet met elkaar te vergelijken. Mijn man is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij vond het soms een vreemde, rare wereld en kon niet bevatten hoe mensen over moderne dingen dachten. Ik vind het wel goed om met de tijd mee te gaan, maar sommige dingen kan ik ook niet begrijpen. De meiden beginnen vandaag de dag veel te jong aan seks, dat vind ik zo zonde.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden