Mag ik hier even plassen?

Iedereen heeft wel eens een keer hoge nood onder het winkelen en waar ga je dan heen? Het lijkt zo eenvoudig om een toilet te vinden, maar de praktijk is anders. Veel grote bedrijven en winkels beschikken helemaal niet over een publiek toilet. En als ze er wel een hebben, zoek je je een ongeluk. Laat staan dat ze in een 'toiletgids' zouden staan, want dat trekt alleen maar vreemde plassers aan.

Haro Hielkema

De samenstellers van de gids 'Kleine kamers in grote steden' hebben het niet gemakkelijk gehad bij het inventariseren van goede, bekende toiletpunten waar je zomaar even het gemak kunt nemen -soms tegen een kleine betaling. Elk stadscentrum heeft er wel één of meer. McDonald's en V & D hadden geen probleem met vermelding van hun plasplaats in de gids. De Bijenkorf deed ook niet moeilijk. En verder staan er enkele sanisettes in, openbare én hygiënische wc's.

De toiletgids is een initiatief van de stichting Bekkenbodem Patiënten, samen met Pfizer bv. Zij pleiten voor meer toiletvoorzieningen in de steden en verwachten dat er door de plasgids meer aandacht komt voor mensen die in hun bewegingsvrijheid worden belemmerd door ongewild urineverlies.

Volgens de stichting Bekkenbodem Patiënten heeft wel een miljoen mensen in Nederland last van van een overactieve blaas en moet meer dan acht keer per dag naar het toilet. ,,Wij vinden dat er voor zo'n grote groep voldoende voorzieningen moeten zijn in de stad', aldus vice-voorzitter Caroline de Jongh. Zij ziet de toiletgids als een eerste aanzet om het aantal 'kleine kamertjes' op peil te brengen.

Ook de Gezondheidsraad steunt het initiatief. Het adviesorgaan van de minister pleitte al in 2001 voor meer openbare toiletten. De toiletgids is versierd met historische informatie en bizarre wetenswaardigheden over toiletten. Zo is Singapore voor mensen met hoge nood een eldorado: alle 70000 openbare wc's zijn beoordeeld, er is zelfs een vijf-sterrentoilet. Tegelijk geldt daar ook: wie vergeet door te trekken, betaalt honderden euro's boete.

Het is raadzaam om de toiletgids mee te nemen op vakantie, al is het maar om de prangende vraag te kunnen stellen: yne el toilet (Arabisch), dónde están los baños (Spaans), unda e toilet ta (Papiaments) of di mana ada kamar kecil (Bahasa Indonesia)?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden