Mag iemand van 20 nog als jongen bekendstaan?

Taalvragen van lezers:

1073 In een bericht over de rechtszaak tussen Hoes en PowNed schreef Trouw over 'een 20-jarige jongen'. Met 'jongen' wordt ten onrechte de associatie met pedoseksualiteit gelegd.

Me dunkt dat de vermelding van de leeftijd die associatie uitsloot. Niettemin is er wat voor te zeggen in zakelijke berichtgeving (een hier noodzakelijke beperking) jongen te reserveren voor mannelijke personen die nog minderjarig, d.w.z. nog geen 18, zijn. Voor seksegenoten van 18 tot ongeveer 25 is altijd het etiket jongeman beschikbaar (wel te onderscheiden van jonge man).

1074 De krant liet gisteren een expeditie naar de 'Noordpool' gaan. Was 'noordpool' bedoeld?

Nee, het Schrijfboek van Trouw en Van Dale reserveren de kleine letter voor het noordpunt van de aardas, de hoofdletter voor het gebied dat Arctica of (nu met een kleine letter) noordpoolgebied heet.

1075 Zoals Gorinchem Gorkum of Gorcum is geworden, zo heeft Doetinchem zich in het Achterhoeks o.a. tot Dörkum (spreek uit Durkum) ontwikkeld, schrijven enkele lezers in aanvulling op de vermelding, in een recent rubriekje, van de variant Deutekom.

1076 Trouw schreef onlangs over een gebied waar 'jongeren lange afstanden naar school hoeven af te leggen'. Vreemd.

Inderdaad, net als bijvoorbeeld de werkwoorden talen, schelen en verkroppen kun je, zoals de lezer vaststelt, hoeven alleen gebruiken in een negatieve context: je hoeft niet ver te reizen, geen lange afstanden af te leggen, nergens te wachten enz.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden