Mag hij 't zeggen? Nee, antwoorden velen

De meest bezwadderde deelnemer aan het olympisch circus was geen sporter. Alleen al in NRC Handelsblad werd hij vorige week tot driemaal toe afgekraakt: achtereenvolgens door een tv-recensent ('onnozele vragen'), door Jan Kuitenbrouwer ('hij is de dompteur, zijn gasten zijn poedels') en door Youp van 't Hek ('hij is al honderd jaar zijn eigen hoofdgast').

Op internet was het helemaal prijsschieten op Mart Smeets, de presentator van 'London Late Night'. Nog de minst venijnige site nam zijn taalgebruik op de korrel. Critici daarvan hadden een bingokaart gevuld met 34 'vaste kreten van Mart'. Belangstellenden konden die uitprinten en telkens wanneer ze zo'n uitdrukking opvingen, het hokje in kwestie aankruisen. Grote kans op een veelvoud van 34 kruisjes, na afloop van de Olympische Spelen.

Ettelijke van de 'kreten' behoren tot het versleten taalgoed waarvan het in vele sportcommentaren wemelt: we hebben goud!; je hebt niet goud verloren, maar brons gewonnen; met twee vingers in de neus bijvoorbeeld.

Diverse andere zijn evenmin kenmerkend voor het slachtoffer, zoals formidabel!, chapeau! en zegt de naam .... jullie iets?

Wel typeren hem wendingen als mag ik het zeggen?, ja, dat mag ik zeggen!, we schrijven het met potlood op (geen onaardige toespeling op een gewoonte van examinatoren) en verscheidene variaties op het is mij een grote eer. Maar zijn ze ook irritant genoeg om een anti-Smeets-campagne te rechtvaardigen? Vast niet. De ietwat troebele bron daarvan onthult eerder de aanhef van dit stukje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden