Mag het evangelie helpen?

De gemeenteraad van Amsterdam heeft uitgesproken dat organisaties die werk voor de gemeente doen, hun functies voor iedereen open moeten stellen. De uitspraak raakt het personeelsbeleid van hulporganisaties op religieuze grondslag en heeft de politieke discussie over de scheiding van kerk en staat een nieuwe impuls gegeven.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob kan het niet met elkaar rijmen. „De ene week kiest de Amsterdamse bevolking Leger des Heils-icoon Majoor Bosshardt tot de ’Grootste Amsterdammer Aller Tijden’. En de andere week neemt de Amsterdamse gemeenteraad een motie aan die het organisaties met een religieuze grondslag onmogelijk maakt een eigen personeelsbeleid te voeren.”

Slob ziet de uitspraak van de Amsterdamse raad – alleen het CDA stemde tegen – als een regelrechte aanval op christelijke organisaties die vaak al jaren met geld van de overheid daklozen opvangen, drugsverslaafden begeleiden en prostituees helpen om uit dat leven te stappen. Als die organisaties niet de ruimte krijgen om, binnen de grenzen van de wet, een eigen personeelsbeleid te voeren, worden ze in hun wezenskenmerk aangetast, meent Slob.

„Als een organisatie vanuit een bepaalde grondslag werkt, is het logisch dat ze mensen aannemen die zich verbonden weten met de doelstelling. Dat is juist de kracht van de organisatie. Majoor Bosshardt stak ook nooit onder stoelen of banken dat zij vanuit het evangelie werkte.”

„Ik vraag me af of men ten diepste door heeft waar men mee bezig is”, zegt Slob in zijn werkkamer in het parlementsgebouw. „Dit is niet zomaar een motietje. Hier zit een wereld achter. Met die motie zet men in op een heel andere samenleving dan wij de afgelopen eeuwen hebben opgebouwd. Onze samenleving kenmerkt zich al eeuwen door een grote verscheidenheid. De motie is een oprisping van seculiere intolerantie, een fundamentele breuk met een Nederlandse traditie die al begon onder Willem van Oranje.”

Volgens Slob past het aannemen van de Amsterdamse motie – „Maar het speelt in meer steden” – in een offensief van seculiere partijen voor een veel striktere scheiding van kerk en staat. „SP, VVD en GroenLinks zijn erop uit om religie volledig uit het publieke domein te bannen, zoals dat ook in Frankrijk is geregeld. D66-leider Alexander Pechtold denkt daar, anders dan zijn voorganger Lousewies van der Laan, wat genuanceerder over. Maar de lokale D66’ers hebben die nuances kennelijk nog niet helemaal tussen de oren.”

Volgens Slob gebruiken de partijen oneigenlijke gronden om hun pijlen op de christelijke hulporganisaties te richten. „Ze beschuldigen de organisaties ervan dat die een dubbele agenda hebben. Dat ze het welzijnswerk, betaald door de overheid, gebruiken om te evangeliseren. Maar organisaties als Youth for Christ, die jongeren opvangt, en Scharlaken Koord, die prostituees helpt een ander bestaan op te bouwen, hebben gewoon een takenpakket aan de gemeente aangeboden. Zij zijn bij een aanbestedingsprocedure als beste uit de bus gekomen.”

„De tijd dat een organisatie zomaar geld krijgt is echt voorbij. Als ze slecht presteert, geeft de overheid de opdracht aan een ander. Het is niet terecht dat de Amsterdamse raad met zoveel wantrouwen naar die christelijke organisaties kijkt. De mensen daar doen hun werk uit liefde voor de medemens. En nu wordt een stok gezocht om de hond te slaan.”

Als de ontwikkeling doorzet en de seculiere partijen hun zin krijgen, is logischerwijze het bijzonder onderwijs het volgende slachtoffer, waarschuwt Slob. „Partijen zijn nu al bezig met pogingen om bijzondere scholen een acceptatieplicht op te leggen voor leerlingen. De volgende stap is dan het personeelsbeleid op bijzondere scholen. Natuurlijk mogen politieke partijen vinden dat het in Nederland allemaal anders moet worden geregeld. Maar laten ze er dan open over zijn.”

Als mogelijke verklaring voor de handelwijze van de vier niet-christelijke partijen ziet Slob de komst van een nieuwe grote godsdienst, de islam, naar Nederland. „Maar dat wordt niet uitgesproken. En als het terugdringen van religie uit het publieke domein het antwoord is op de komst van de islam, dan misken je je eigen geschiedenis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden