Mag een politicus in een tv-spot zijn privéleven tonen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Nog vijf weken, en dan barsten de verkiezingscampagnes echt los. Met de serene rust die nu nog heerst, is het bijna niet voor te stellen hoe groot de druk is op de lijsttrekkers. De kiezers laten zich niet zomaar door hen overtuigen: 42 procent beslist pas in de allerlaatste week op welke partij ze stemmen, heeft hoogleraar kiezers- onderzoek Joop van Holsteijn eens uitgerekend.

Dat geweifel van de kiezer verklaart mede waarom de campagne steeds meer om personen draait. In die laatste weken moeten de lijsttrekkers het vertrouwen winnen, onder een gesternte van crisis en onzekerheid. Dat gaat nu eenmaal het beste via de klassieke weg. Door op inhoud te hameren, maar ook en vooral door te laten zien dat je als persoon het vertrouwen waard bent. Wat zou daar eigenlijk mis mee zijn? In het dagelijks leven werkt het ook zo.

Toch is de 'persoonlijke campagne' in Nederland nog zeer omstreden. Zie hoe de kritiek is losgebarsten op PvdA en CDA, vanwege de campagnefilmpjes waarin Diederik Samsom en Sybrand van Haersma Buma hun privéleven in de strijd gooien. Buma klimt in zijn tv-spotje op een racefiets en dekt thuis de tafel, in een verlaten keuken - zijn gezin blijft buiten beeld.

Wie over deze nieuwe, 'Amerikaanse' tv-spots wil oordelen, moet zeker proberen de filmpjes zelf te zien (ze staan op de websites van beide partijen). Vooral het filmpje dat de meeste kritiek kreeg, dat van Samsom, is nog niet zo eenvoudig te beoordelen. Hier laat een politicus 'zien wie hij is' door zijn privéleven te tonen: een gezellig gezin, met een dochter die toevallig een handicap heeft. Integer gefilmd. Je kunt het ook omdraaien: het gezin niet in beeld brengen omdat de dochter een handicap heeft - dat zou pas erg zijn.

Het filmpje gaat velen echter te ver. 'Hier worden de laatste muren tussen wat publiek is en wat privé hoort te zijn, gesloopt', stelt politiek columnist John Jansen van Galen. Hij vindt dat partners en kinderen altijd buiten beeld moeten blijven. 'Kan ik op dochter Benthe stemmen? Nou dan.' Zijn argument is het argument van de politieke zuiverheid: alleen de inhoud van het programma moet tellen.

Met de verkiezingen in aantocht zullen er deze zomer veel meer persoonlijke campagnemomenten volgen. Ik geloof zelf niet dat kiezers per se slechter af zijn als ze ook 'de mens achter de politicus' kennen. Parlementair historicus Gerrit Voerman schreef vijf jaar geleden al dat het een nieuwe realiteit is dat de persoon er steeds meer toe doet. Zijn argument: 'De kiezer wil ook iets in de politicus kunnen herkennen, in zijn karakter, of zijn levensverhaal. Persoonlijke kenmerken (integriteit, geloofwaardigheid, betrouwbaarheid) zijn uiterst relevant in een representatieve democratie.'

Vandaar mijn vraag: Moet alleen de inhoud tellen in de campagne? Of mag een politicus ook zijn privéleven tonen, en daarmee vertrouwen winnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden