Opvoedvraag

Mag een kind alsmaar leuren langs de deuren?

Beeld Fadi Nadrous

Lootjes, kinderpostzegels of cupcakes verkopen voor het goede doel. Moet je je kinderen onbeperkt langs de deuren laten gaan?

Onze kinderen van zes en negen jaar hebben hun hart op de goede plek zitten. Als er een actie is voor het maakt niet uit welk goed doel, staan zij in de startblokken”, vertelt een moeder trots. De laatste tijd was het regelmatig raak: de WNF-rangeractie voor tijgers, de Grote Clubactie, Kinderpostzegels en afgelopen week de inzamelingsactie voor Sulawesi. “Heel fijn om te zien dat ze zo betrokken zijn en hun inzet is niet onverdienstelijk. Maar moeten we hun enthousiasme misschien temperen? Want vinden buurtbewoners het niet vervelend als onze kinderen in korte tijd meerdere keren aan de deur komen om een donatie te vragen of cakejes te verkopen?”

“Die kans is reëel”, denkt Mariëlle Beckers, orthopedagoog bij Buro Bloei. “Het is natuurlijk hartstikke lief bedoeld, maar ouders moeten er paal en perk aan stellen.” 

Goededoelenmoeheid

Verbied je kinderen niet om langs de deuren te gaan, maar neem hen mee in het perspectief van de ander, zegt Beckers. “Misschien durft de buurvrouw geen nee te zeggen omdat ze jou zo’n aardig meisje vindt. En het moet niet als een verplichting voelen voor de mensen in de buurt om altijd wat te kopen. Er bestaat ook zoiets als goededoelenmoeheid. Om die reden moet je misschien niet te vaak bij iemand aanbellen.”

Opvoedcoach Tea Adema juicht het juist toe dat kinderen zich actief inzetten. “Ik zou bijna zeggen hoe meer, hoe beter. Het is mooi dat ze dit soort ervaringen opdoen, het is ontzettend leerzaam. Je moet jezelf goed presenteren, uitleggen wat je komt doen, je charmes in de strijd gooien. Allemaal zaken die heel belangrijk zijn in het maken van contact. Het ongemak dat de moeder voelt, zit vooral bij haarzelf. Als de buurvrouw niks wil kopen, kan ze gewoon nee zeggen. Een sikkeneurige buurman die de deur dichtgooit? Dat is dan misschien even een teleurstelling voor het kind, maar opnieuw: leerzaam. Je kinderen doen bij dit soort acties vaardigheden op die ze hun hele leven kunnen gebruiken.”

Met z'n tweeën

Echt collecteren, met een bus rondgaan om geld in te zamelen, mogen kinderen in de meeste gemeenten niet. Vaak wordt hiervoor een leeftijdsgrens van zestien jaar gehanteerd. Kinderpostzegels worden verkocht door kinderen van negen of tien jaar, de Grote Clubactie is gericht op nog jongere kinderen vanaf een jaar of zes. Kan dat wel? “Ja, al het ligt natuurlijk aan het kind”, vindt Beckers. “Weet je kind wat het moet doen als iemand niet zo aardig reageert, of is hij of zij snel angstig of in paniek? Het is sowieso verstandig om altijd met z’n tweeën te gaan en zeker niet bij iemand naar binnen te gaan.”

Om onaangename ervaringen te voorkomen, is het belangrijk je kinderen enigszins voor te bereiden op een gesprek aan de deur. Zodat ze kunnen uitleggen waarom ze langskomen en niet alleen schaapachtig staan te lachen. “Al kan dat laatste ook juist een reden zijn voor die oude dame verderop in de straat om wél iets te kopen”, zegt Adema. Het beste is om het gesprek samen met je kind te oefenen. Hoe begroet je iemand, leg je uit wat je komt doen en hoe het met de betaling zit. En wat doe je als iemand niet aardig tegen je is?

Lang niet alle ouders vinden het een goed idee dat hun kinderen worden aangespoord om te ‘leuren langs de deuren’. Vaak worden kinderen min of meer voor het blok gezet door hun school of vereniging en krijgen ze de verkoopwaar ongevraagd mee naar huis.

Alternatieven

“In een grote stad waar je de buren nauwelijks kent, vind je het misschien niet veilig genoeg om je kind zelfstandig op pad te laten gaan”, zegt Beckers.  “Je kunt eventueel samen afspraken maken over waar je wel en niet aanbelt. Bijvoorbeeld alleen in de eigen straat of bij bekenden.”

Volgens Adema is het bovenal belangrijk dat een kind er zin in heeft en zich zelfverzekerd genoeg voelt om langs de deuren te gaan. “Is het kind er niet aan toe? Doe het dan gewoon niet. Het is immers geen verplichting.”

Wil deze moeder de buren behoeden voor al te veel charitatieve activiteiten van haar kinderen of zien ouders het echt niet zitten dat hun kinderen langs de deuren gaan, dan zijn er ook alternatieven. “Stimuleer je kinderen iets voor een ander te doen, het is een mooie eigenschap”, zegt Beckers. Verkoop spulletjes op een rommelmarkt, ga met een grabbelton op straat zitten of bespreek op school of daar bijvoorbeeld een inzamelingsactie van plastic flessen of een benefietconcert mogelijk is. Dan staat het iedereen vrij om bij te dragen en hoeft niemand zich verplicht te voelen.

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. 

Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden