Opvoedvraag

Mag dochter van veertien met haar kleedgeld naar McDonald's?

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Sinds kort heeft dochter van veertien kleedgeld, schrijft een moeder. "Opeens belde ze vanuit het winkelcentrum. Ze was na school aan het shoppen met vriendinnen, of ik geld kon overmaken. En 30 euro was echt te weinig, want daar kon ze maar een paar shirtjes van kopen. Bovendien krijgen haar vriendinnen ook 50 euro per maand, minstens!"

Ze heeft een leuk rokje gekocht, zegt moeder. Maar ze heeft ook geld aan een vriendin geleend voor een trui van 15 euro. En na twee weken is dat nog niet terugbetaald. "Die vriendin kreeg kennelijk toch geen kleedgeld en moet het geleende bedrag eerst nog aan haar ouders vragen." Haar man zegt: bemoei je er niet mee. Zo leert ze dat ze niet zomaar geld moet uitlenen. Maar in het bankoverzicht ziet moeder dat het kleedgeld ook is besteed in een koffiebar en in een fastfoodrestaurant. "Daar mag ik toch wel iets van zeggen?"

Veertien jaar, dan werd het best een keer tijd voor kleedgeld, zegt Karin Radstaak van het instituut voor budgetvoorlichting Nibud. De meeste ouders beginnen ermee als hun kind naar de middelbare school gaat. Of na de brugklas, als de grootste veranderingen zijn verwerkt.

Lang niet elke tiener vindt het al interessant om zijn of haar eigen kleren te kopen, maar kleedgeld is - net als zakgeld - hét middel om met geld te leren omgaan. "Nu mógen ze nog uitgeven", zegt Radstaak. "Straks als ze achttien zijn, moet het. En dan moeten ze ook geld opzij kunnen zetten, vooruit kunnen denken."

Geen goed of fout

Het is de landelijke Week van het geld. Radstaak bezoekt deze week meerdere basisscholen. Annelou van Noort die boeken en lespakketten schrijft over de financiële opvoeding, geeft ook extra uitleg aan scholieren en ouders. Toch heeft geen van beiden pasklare antwoorden voor deze moeder. Er is geen goed of fout, zeggen ze. Het gemiddelde kleedgeld voor veertienjarigen is 50 euro, maar in het ene gezin is meer te besteden dan in het andere. Het ene kind heeft misschien ook strengere regels nodig dan het andere. Van Noort: "Binnen één gezin kunnen de karakters al heel verschillend zijn."

Belangrijkste is goed overleg tussen ouder en kind. Is dit maandbedrag ook bedoeld voor schoenen of sportspullen? Houdt het meisje er rekening mee dat ze in de winter meer moet hebben dan louter T-shirts? Al zijn er pubermeiden die het nooit koud hebben.

Annelou van Noort is voorstander van vaste budgetten, dat een bedrag echt alleen voor kleding bedoeld is. "Maar het gaat er ook om dat zo'n meisje zelf keuzes maakt. Maak de kaders niet te krap. Als het eenmaal om haar eigen geld gaat, zal een miskoop meer pijn doen." Moeder moet ook zelf weten of ze de uitgaven van haar dochter precies naloopt. Als een kind zich niet aan de afspraken houdt, is het logisch om dat met haar te bespreken.

Sommige kinderen hebben het volgens Van Noort nog nodig om bij de hand genomen te worden. Bovendien maakt de pinpas dat ze vaak geen idee hebben hoe hard het gaat. Het is volgens haar vooral de manier waarop je praat. "Niet als een motie van wantrouwen."

Valkuilen

"Gun je kind een foute beslissing", zegt ook Karin Radstaak. "Daar leren ze het meeste van." Zo kan het best dat het geleende geld nooit terug komt. Maar het is volgens de voorlichter van het Nibud hoe dan ook een mooi gespreksonderwerp. "Geld uitlenen is op zich een aardig gebaar. Vond ze het zielig dat haar vriendin niets kon kopen? Hebben ze bij haar thuis misschien minder geld? Of wordt dochter hier stiekem als een melkkoe gebruikt?"

Nibud heeft een korte test op zijn site staan, zodat scholieren kunnen zien wat voor type ze zijn: big spender, spaarvarken of bijvoorbeeld geldwarhoofd. Met alle valkuilen van dien. En voor ouders is er de nieuwe openbare facebookgroep: Mijn kind en geld! Zodat ze toch een beetje kunnen checken hoe anderen de financiële opvoeding aanpakken.

Karin Radstaak. "Van je kind hoor je eigenlijk altijd dat anderen allemaal gaan skiën, en wél een heel dure telefoon hebben. Andere kinderen krijgen altijd meer, nooit minder."

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden