Mag de pelefoon nu wél of niet in het Israëlische leger?

Het Israëlische leger kampt met een nieuw probleem: steeds meer recruten arriveren in de kazerne met een draagbare telefoon. De legerleiding weet zich er eigenlijk geen raad mee. De Israëlische krant Jediot Achronot meldde gisteren dat het probleem besproken is tijdens de opleidingscursus van de commandanten. De commandanten wilden duidelijke instructies: mogen de soldaten nu wel of niet een draagbare telefoon bij zich hebben.

Wat hun betreft, stelden ze, is het toch altijd de bedoeling geweest van het leger dat het geweer tot de uitrusting van de soldaat behoort. De draagbare telefoon is meer iets voor directeuren, “en ook wij hebben er geen”, voegden ze er aan toe.

De draagbare telefoon, in het Hebreeuws 'pelefoon', oftewel wonderfoon, is in Israël zeer in. Het is heel gewoon dat je in de bus de telefoon hoort overgaan en iemand uitgebreid met een zakenrelatie, vriend of familie hoort bellen. Ook op straat kom je regelmatig telefonerende mensen tegen, of bots je tegen ze op.

De afgelopen jaren plachten vele reservisten al een 'pelefoon' naar dienst mee te nemen, om zo gewoon hun zaken voort te zetten. Elke Israëlische man wordt nog tot zijn 45ste opgeroepen voor gemiddeld zo'n veertig dagen reservistendienst. De pelefoon brengt dan uitkomst om zo het contact met het burgerleven niet te verliezen.

Nu echter steeds meer dienstplichtige soldaten ook al met een pelefoon verschijnen, gaan er binnen het leger stemmen op dit te verbieden. De voorstanders van het verbod wijzen er op dat het leger ook een educatieve taak heeft en altijd gelijkheid heeft gepredikt. De pelefoon, zeggen zij, is nog altijd een statussymbool.

Anderen daarentegen vinden dat er niets op tegen is als de soldaat in zijn vrije uurtjes met zijn vrienden en familie belt. Vroeger stonden de soldaten uren in de rij voor die ene telefoon in de kazerne of veldtelefoon ergens aan het front. Nu kunnen ze rustig bellen. Maar een oud-commandant merkte gisteren voor de radio op dat op deze manier het hek van de dam is: “Binnenkort brengen ze nog hun waterbed van huis mee, omdat het comfortabeler is dan de legermatrassen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden