Mag de gemeenteraad bidden? Het woord is aan het hooggerechtshof

Het hooggerechtshof in Washington, eerder dit jaar. Beeld epa

Als dominees, rabbijnen en imams elkaar afwisselen is er niets aan de hand. Maar wat als Amerikaanse gemeenteraadsvergaderingen telkens openen met een christelijk gebed? Het zou kunnen wijzen op een vermenging van kerk en staat, vindt het Amerikaanse hooggerechtshof.

Rechters gaan zich nu over de kwestie buigen. Het 'politieke' gebed kwam weer op de agenda toen een New Yorkse rechtbank vorig jaar oordeelde dat de nabijgelegen stad Greece de grondwet had overtreden. Vrijwel alle raadsvergaderingen werden er geopend door een christelijke voorganger. Seculiere organisaties kregen toen gelijk: als er alleen christelijk werd gebeden, was dat een teken dat de raad niet altijd neutraal met godsdienst omging.

De christelijke lobby-organisatie Alliance Defending Freedom (ADF) liet het er niet bij zitten. Het hooggerechtshof, zo meende ADF, heeft dertig jaar geleden al eens geoordeeld dat 'een beroep op goddelijke leiding' tijdens een parlementsvergadering geen grondwetsschending is. Volgens ADF is dat oordeel ook van toepassing op haar raadsvergaderingen. De organisatie bracht de zaak namens de gemeente onder de aandacht van het hof.

Christelijk gebed al een paar keer 'veroordeeld'
Of diens rechters nu hetzelfde oordeel uitspreken als dertig jaar geleden is nog maar helemaal de vraag. De afgelopen jaren oordeelden lagere rechtbanken al dat het gebed niet door de beugel kan als er voortdurend tot één god wordt gebeden.

Een raadsvergadering is geen kerkdienst en dus moet ze er ook niet op lijken, meent de organisatie die namens twee burgers de zaak aanspande. In USA Today stelt directeur Barry Lynn dat 'de overheid niet iedereen kan dienen als ze één religie hoger aanslaat dan andere'.

In de Verenigde Staten is het gebruik om bij vergaderingen wijdverbreid. Het is nog onduidelijk welke gevolgen de uitspraak zal hebben voor andere gemeenteraden en parlementen; precedentwerking is in ieder geval niet ondenkbaar. Overigens is het al bijzonder dat het hof met de kwestie aan de slag gaat. Veel zaken worden al voor aanvang verworpen. De zaak begint in oktober; de uitspraak wordt verwacht voor juni volgend jaar.

 
De overheid kan niet iedereen dienen als ze één geloof hoger aanslaat dan andere
Directeur Barry Lynn van Americans United for Separation of Church and State
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden