Maffiavriendschap brengt Japanse minister ten val

Bendes opereren steeds openlijker Premier onder druk

"De minister van justitie, die de jacht op de georganiseerde criminaliteit en vervolging van bendeleden hoort te leiden, blijkt tegelijkertijd gezellig met bendeleiders om te gaan. Het lijkt een slechte grap." Ook de Asahi Shimbun, de tweede krant van Japan, leek bijna niet te kunnen geloven dat de Japanse minister van justitie, Keishu Tanaka (74), banden met de yakuza (Japanse maffia) onderhield.

Gisteren trad minister Tanaka af, een week nadat een magazine onthulde dat hij in de jaren tachtig als 'koppelaar' bij het huwelijk van een yakuza-leider aanwezig was. Tanaka ontkende dit niet, maar zei niet te weten dat de bruiloftsgasten bendeleden waren.

Nu zelfs de minister van justitie banden blijkt te hebben met de yakuza, rijst de vraag hoe sterk de boven- en onderwereld met elkaar verweven zijn in Japan. Yakuza-bendes zijn opvallend open over hun doen en laten. Adressen van de verschillende gangs zijn gemakkelijk op internet te vinden. Bendeleiders geven onder hun eigen naam interviews aan kranten.

De Yamaguchi-gumi, veruit het grootste georganiseerde misdaadsyndicaat van Japan, heeft zijn hoofdkwartier in een anoniem gebouw - omgeven door hekken en bewakingscamera's - in een buitenwijk van de havenstad Kobe. Met naar verluidt meer dan twintigduizend leden haalt de groep geld op door afpersing, wapenhandel en prostitutie. Daarnaast is de Yamaguchi-gumi actief in de bouwsector.

Volgens onderzoeksjournalist Tomohiko Suzuki leverde de yakuza zelfs mensen voor de gevaarlijke schoonmaak van de Fukushima-kerncentrale. Direct na de verwoestende tsunami vorig jaar liet de yakuza zich rond Fukushima van zijn sociale kant zien: gangs stuurden vrachtwagens vol hulpgoederen naar het getroffen gebied. Ondanks de schijnbaar onaantastbare positie van de yakuza zijn de laatste jaren stevige wettelijke maatregelen genomen tegen de georganiseerde misdaadsyndicaten. Veel banken weigeren nog zaken te doen met bekende bendeleden en volgens Japanse media treedt de politie harder op tegen de bendes.

Door de jaren heen zijn een aantal Japanse toppolitici in verband gebracht met de yakuza. Ironisch genoeg wilde premier Noda met de herschikking van zijn kabinet, waarmee ook Tanaka aan het roer kwam, het imago van zijn kabinet juist oppoetsen. Hoewel Tanaka officieel om gezondheidsredenen terugtrad, komt Noda door de affaire in een slecht daglicht te staan bij de kiezers.

Al een paar maanden staat Noda onder grote druk om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. De affaire rond Tanaka is voor de grote kranten reden aan Noda's beoordelingsvermogen te twijfelen. Ook steeds meer kiezers lijken Noda beu. Volgens een opiniepeiling van deze week steunt nog maar 18 procent van het electoraat het kabinet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden