Maestro Gergjev zorgt voor spanning en sensatie

Klassiek

National Youth Orchestra of the USA

Rachmaninov e.a.

***

Kleren maken de man. Het National Youth Orchestra of the USA is niet over één nacht ijs gegaan en vermeldt zelfs de ontwerper van de orkestoutfit in het programmavel. Het is dan ook weer eens wat anders: allemaal in knalrode broek, zwarte All Stars eronder en dito jasje erboven. Jongens en meiden gelijk.

Dirigent Valeri Gergjev zal toch niet ook...? Nee, gewoon in het zwart. In het USA-orkest, dat elk jaar opnieuw wordt gevormd, varieert de leeftijd tussen de zestien en negentien jaar. En wat is er spectaculairder dan als muziekminnende tiener Russisch repertoire te spelen onder de maestro die daarmee niet voor niets wereldfaam heeft verworven?

In twee weken tijd zijn de musici in de dop, gecoacht door professionals, klaargestoomd om op te treden in Carnegie Hall, New York en om een rondje Europa te doen. Een van de beloningen voor het harde werken is dan het Amsterdamse Concertgebouw.

Op de lessenaar Rachmaninovs Derde pianoconcert, aan de vleugel Denis Matsuev. Of de Amerikanen met deze laatste keuze achteraf blij zijn geweest, is zeer de vraag. Waar blijf je als orkest met al je goede intenties als er een rauwdouwer aanschuift die zo snel en zo luid mogelijk de eindstreep wil halen en onderweg geen splinter heel laat van Rachmaninovs poëzie?

Dat de vleugel het overleefd heeft, is een wonder, en wat de orkestmusici aan raffinement in huis hadden, heeft de zaal niet mogen meemaken. Over de kwaliteit van het samenspel kunnen we kort zijn: van een gedeelde muzikale beleving was geen sprake.

Herkansing: Prokofjevs Vierde symfonie. Dit is waarvoor je je aanmeldt als Gergjev op het rooster staat. De man kan aanjager zijn van een magische energiestroom, en als die goed wordt opgepikt, zoals nu, komt Prokofjev van de grond en laat zo'n symfonie zich beluisteren als een spannend verhaal. De trombones op hun soepelst, velours bij violen.

Geen greintje routine trouwens bij deze dirigent in een dergelijke samenwerking: ook voor hem een uitdaging, gretige jongelingen. 'De Montagues en de Capulets' - Tweede suite uit 'Romeo en Julia' - kan het sensationeler?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden